Magyarország

2011.11.19. 13:31

Navracsics: gyermekbarát meghallgatószobák lesznek a rendőrségeken

Budapest, 2011. november 19., szombat (MTI) - Két éven belül minden rendőr-főkapitányságnak ki kell alakítania a megyében legalább egy olyan helyiséget, amelyben a gyermekeket életkori sajátosságaiknak megfelelő, speciális körülmények között lehet meghallgatni elszenvedett sérelmükről - közölte Navracsics Tibor szombaton az V. kerületi kapitányság előtt tartott sajtótájékoztatón; a belvárosi épületben már kialakítottak egy ilyen szobát.

Budapest, 2011. november 19., szombat (MTI) - Két éven belül minden rendőr-főkapitányságnak ki kell alakítania a megyében legalább egy olyan helyiséget, amelyben a gyermekeket életkori sajátosságaiknak megfelelő, speciális körülmények között lehet meghallgatni elszenvedett sérelmükről - közölte Navracsics Tibor szombaton az V. kerületi kapitányság előtt tartott sajtótájékoztatón; a belvárosi épületben már kialakítottak egy ilyen szobát.A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter rámutatott, tavaly több mint 15 ezer bűncselekmény történt gyermek- és fiatalkorúak sérelmére, akik azonban sokszor nem merik, nem tudják feljelenti az elkövetőt, vagy titokban tartják a bűncselekményt, és egész életükben magukban hordozzák ezt a traumát.

Ezért döntöttek a program elindításáról, amely szerint 2014. január 1-jéig a rendőr-főkapitányságok illetékességi területén gyermekbarát meghallgatószobát kell kialakítani. A tárca vezetője azt mondta, elsősorban a megyeszékhelyeket célozzák meg, de örömmel veszik, ha egyéb városokban is létrehoznak ilyen helyiségeket.

Az erről szóló, szombattól hatályos rendelet szerint a gyermekmeghallgató szobát a 14 év alattiak életkori sajátosságainak megfelelően kell kialakítani és berendezni. "A gyermekmeghallgató szoba kialakításának és felszereltségének a gyermek szükségleteihez kell igazodnia annak érdekében, hogy biztosítsa a gyermek lelki és fizikai biztonságát" - olvasható a szabályozásban. Navracsics Tibor az alapvető technikai kritériumok között említette, hogy olyan rejtett, hang- és képrögzítésre alkalmas eszköz legyen ezekben a helyiségekben, amely nem vált ki feszültséget a gyermekekben.

A magyar EU-elnökségnek is az volt az egyik fő célja - idézte fel a miniszter -, hogy a gyermekek európai szinten is fokozott védelemben részesüljenek. Ennek jegyében fogadták el a magyar elnökség alatt például azt az irányelvet, amely az emberkereskedelmen belül a gyermekekkel kapcsolatos emberkereskedelmet szigorúbban büntetni, valamint azt, amely a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények fokozottabb büntetését célozza.

A sajtótájékoztatón Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere azt mondta, a belvárosi kapitányság központi fekvésű, Budapesten belül is kiemelt szerepű, ezért logikus, hogy az elsők között itt alakítottak ki gyermekmeghallgató szobát, amelyben a meghallgatás "sokkal barátibb hangulatban" folyhat.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!