Magyarország

2011.11.23. 15:40

Költségvetés 2012 - Plusz másfél milliárdot javasolnak a képviselők új javadalmazási rendszerére

Budapest, 2011. november 23., szerda (MTI) - Az Országgyűlés hivatali szerveinek 17,2 milliárd forintra tervezett támogatását 1,4 milliárddal emelné meg, mégpedig a képviselők javadalmazásának átalakuló rendszerére hivatkozva a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványában a parlament költségvetési bizottsága.

Budapest, 2011. november 23., szerda (MTI) - Az Országgyűlés hivatali szerveinek 17,2 milliárd forintra tervezett támogatását 1,4 milliárddal emelné meg, mégpedig a képviselők javadalmazásának átalakuló rendszerére hivatkozva a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványában a parlament költségvetési bizottsága.

 

Az Országgyűlés honlapjára szerdán felkerült javaslat indoklása szerint ebből a pénzből biztosítanák "az Országgyűlés eredményes és zavartalan működését lehetővé tevő, átlátható, a visszaélések lehetőségeit kizáró képviselői javadalmazási rendszer kiépítése érdekében az Országgyűlés tagjai részére megállapított tiszteletdíj, illetve a munkájukhoz kapcsolódó, azt elősegítő és támogató juttatások rendszerének megteremtéséhez szükséges forrásokat".

A plusz 1,4 milliárd forintból valamivel több mint egymilliárdot adnának a személyi juttatásokra fordított kiadás megemelésére, 182 milliót a munkaadói járulékok, csaknem 166 millió forintot pedig a dologi kiadások tervezett összegének növelésére.

Lázár János pénteken nyújtotta be a parlamentnek az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvényjavaslatot. A Fidesz frakcióvezetőjének indítványa szerint a képviselők a helyettes államtitkárok illetményével azonos - jelenleg csaknem bruttó 750 ezer forint összegű - tiszteletdíjra lesznek jogosultak 2012. szeptember 1-jétől.

Az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló

kormányrendelet szeptemberi módosítása egyebek között a miniszterelnökséget vezető államtitkár hatáskörébe utalta a belföldi kormányzati kommunikációval kapcsolatos koordinációs feladatok, elemzések elkészítését. Ezzel összefüggésben minden minisztérium 1-1 státuszt és az ahhoz kapcsolódó összesen 44,1 millió forint költségvetési előirányzatot ad át a költségvetésbe véglegesen beépülő jelleggel a Miniszterelnökség részére.

A költségvetési bizottságnak a jövő évi büdzsére vonatkozó javaslat módosítására benyújtott ezzel összefüggő indítványa rögzíti azt is, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium a fentieken túl - szintén a költségvetésbe véglegesen beépülő jelleggel - további 3 státuszt és az ahhoz kapcsolódó összesen 20,2 millió forint összegű előirányzatot ad át a külgazdasággal és nagybefektetőkkel foglalkozó miniszterelnöki megbízott feladatainak ellátásával kapcsolatban a Miniszterelnökség részére.

A Miniszterelnökség létszáma összesen 10 fővel, költségvetési támogatási és kiadási előirányzatai összesen 64,3 millió forinttal emelkednek - összegez a bizottsági módosító javaslat indoklása.

A testület egy másik módosító javaslata szerint 600 millió forintos többletforráshoz jutna a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), amely ezt a pénzt a kiemelt jelentőségű budapesti beruházások irányításával megbízott kormánybiztos munkájával kapcsolatos kiadásokra költhetné. Személyi juttatásokra a munkaadói járulékokkal együtt mintegy 42 millió forintot fordíthat a minisztérium, míg dologi kiadásokra több mint 557 milliót.

A költségvetési bizottság a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezetén belül egymilliárd forintos pluszforrást biztosítana a Magyar Turizmus Zrt. marketingkommunikációs tevékenységére. A turisztikai célelőirányzat 11 milliárd 85 millió forintra növelt támogatásából 150 millió forintot szúnyogirtásra kell felhasználni - olvasható a szövegben.

A Nemzeti Civil Alapprogram tervezett támogatását növelné egy másik javaslatában a bizottság, amely kezdeményezi azt is, hogy a KIM fejezetén belül 70 millió forinttal, mintegy 2,93 milliárd forintra növekedjen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem támogatása. Az összeget az egyetem dologi kiadásokra fordíthatja.

A budapesti Ötvenhatosok terén kialakítandó új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes megvalósításáról szóló kormányhatározathoz kapcsolódó közgyűjteményi feladatokra plusz 150 millió forintot adna a bizottság. Ugyanerre a célra korábban már L. Simon László, a kulturális bizottság fideszes elnöke is javasolt pluszpénzt, ő azonban ennél kevesebbet, százmillió forintot.

A költségvetési bizottság azt is javasolja, hogy a megyei önkormányzatok konszolidációjával és a megyei intézmények állami fenntartásba adásával összefüggésben született létszámcsökkentések finanszírozására is biztosíthasson hozzájárulást a központi költségvetés. Azt is rögzítik, hogy ez a támogatás kizárólag a megyei közgyűlés hivatalában és/vagy a gazdasági ellátó szervezetében foglalkoztatottak után igényelhető. A támogatás az érintett foglalkoztatottak jogviszonyának megszüntetése miatt fizetendő felmentési illetmény és járulékai, továbbá a végkielégítés és járulékai teljes összegére igényelhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!