Magyarország

2011.11.02. 07:34

Kisebb földrengést érzékeltek Kóny és Ikrény térségében

Győr, 2011. november 2., szerda (MTI) - Kisebb földrengés volt szerdára virradó éjjel Kóny és Ikrény térségében, Győr-Moson-Sopron megyében. A két említett település polgármesterének nincsen tudomása arról, hogy okozott volna komolyabb károkat a Richter-skála szerint 3,8-es erősségű földmozgás.

Győr, 2011. november 2., szerda (MTI) - Kisebb földrengés volt szerdára virradó éjjel Kóny és Ikrény térségében, Győr-Moson-Sopron megyében. A két említett település polgármesterének nincsen tudomása arról, hogy okozott volna komolyabb károkat a Richter-skála szerint 3,8-es erősségű földmozgás.

Aller Imre (független), Kóny polgármestere és Németh Tamás (független) ikrényi településvezető is azt közölte szerda reggel az MTI-vel: órákon belül tudnak végleges adatot közölni az esetleges károkról.

Az MTI úgy tudja: a kormányhivatal illetékesei már érdeklődtek a települések vezetőinél arról, van-e szükségük sürgős segítségre.

A katasztrófavédelem megyei ügyeletének szerda reggeli tájékoztatása szerint sem az áram-, sem a gázszolgáltatásban, sem a vasúti közlekedésben nem okozott fennakadást a földmozgás.

Az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet Szeizmológiai Obszervatóriuma korábban azt közölte az MTI-vel: a négy perccel 1 óra előtt történt, a Richter-skála szerint 3,8-es erősségű földmozgást többen érezték, álmukból felébredtek.

Kiszely Márta szeizmológus közleményében ismertette: Magyarország területén az érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével évente 100-120 kisebb földrengést regisztrálnak, ezek nagy része nem éri el az érezhetőség határát. A rengések gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt 2,5-3,0-as magnitúdójú, az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okozó földrengésre kell számítani. Jelentősebb károkat okozó rengés 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5,5-6,0-os magnitúdójú földrengés 40-50 évente történik.

Hajdú Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI megkeresésére elmondta: személyi sérülésről, anyagi kárról eddig nem érkezett bejelentés, csak arról, hogy észlelték a földmozgást.

A katasztrófavédelem ügyeleti szolgálata megkezdte a közműszolgáltatók és a térségben lévő veszélyes ipari létesítmények értesítését, illetve monitorozását arra vonatkozóan, hogy okozott-e bármiféle üzemzavart a földrengés.

A közműszolgáltatók eddig nem jelezték, hogy emiatt probléma keletkezett volna a víz-, a villany- vagy a gázellátásban, és eddig még arról sem érkezett visszajelzés, hogy az ipari létesítményeknél történt volna bármilyen rendellenesség. A vasúttól sem érkezett jelzés eddig sínek megrongálódásáról vagy felső vezetékek leszakadásáról - mondta Hajdú Márton.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!