Magyarország

2011.11.16. 13:40

Allen & Overy: Csak 2013-tól várható élénkülés a magyar M&A piacon

Budapest, 2011. november 16., szerda (MTI) - A magyar gazdaságpolitikai vezetés új ázsiai - elsősorban kínai - piacok felé fordulása erősítheti az e piacokról származó befektetők Magyarországra irányuló akvizíciós tevékenységét, azonban leghamarabb 2013-ban következhet be élénkülés a tavalyi, közel 30 százalékos visszaesés után a magyar vállalati fúziós és akvizíciós (M&A) piacon - közölte az Allen & Overy (A&O) ügyvédi iroda szerdán az MTI-vel.

Budapest, 2011. november 16., szerda (MTI) - A magyar gazdaságpolitikai vezetés új ázsiai - elsősorban kínai - piacok felé fordulása erősítheti az e piacokról származó befektetők Magyarországra irányuló akvizíciós tevékenységét, azonban leghamarabb 2013-ban következhet be élénkülés a tavalyi, közel 30 százalékos visszaesés után a magyar vállalati fúziós és akvizíciós (M&A) piacon - közölte az Allen & Overy (A&O) ügyvédi iroda szerdán az MTI-vel.

 

A közlemény idézi Lengyel Zoltánt, az A&O budapesti irodájának szakértőjét, aki szerint a piaci résztvevők óvatosak, ami miatt tendenciaszerűen folytatódhat az ügyletek elhúzódása, illetve meghiúsulása. Az iroda tapasztalatai szerint kevesebb a "hagyományos" felvásárlási tranzakció, és több az értékesítés, üzletág-kiválás, illetve a célzott, alkalomszerű, úgynevezett "opportunista" ügylet, különösen a pénzügyi és az egészségügyi területen.

Az A&O szerint az európai piaci instabilitás és a növekvő állami eladósodottság lelassította, illetve elakasztotta az M&A aktivitást számos régióban és szektorban. Folytatódik a kelet felé történő eltolódás az ázsiai és csendes-óceáni piacok gazdasági befolyásának progresszív növekedésével. Az ázsiai piacokon továbbra is figyelemre méltó és domináns a kifelé irányuló M&A aktivitás, amelyet a régió folyamatos energia- és természeti erőforrás igénye biztosít. Ezen túl, a gyorsan növekvő fogyasztói populáció és az erősödő vagyonos középosztály szükségletei is ösztönzik az ázsiai, illetve az egyéb fejlődő országok M&A ügyletek iránti igényét.

"A közép-kelet-európai régióban - bár a privatizációs ügyletek többsége már lezárult, és csak kevés vagyon maradt állami tulajdonban - a kormányok túl kívánnak adni a még meglévő eszközeiken. Ilyen például a Lengyelországban folyamatban lévő négyéves privatizációs program" - fejti ki a közleményben Lengyel Zoltán. "Míg Lengyelországban a pénzügyi szektorban erős az M&A aktivitás, máshol az energiaszektor élénk e tekintetben, különösen a megújuló energiák, például a szél- és napenergia iránti érdeklődésnek köszönhetően. Érdeklődésre számot tartó terület még az indiai társaságok műszaki alkatrészek és kapcsolódó technológia iránti igénye. Ez tendenciává is válhat, s azt eredményezheti, hogy az elmúlt 20 évben piacot kiépítő helyi cégeket most indiai befektetők vehetik át" - teszi hozzá.

A nemzetközi lassulás és a nyáron kialakult piaci nyugtalanság az összes kelet-közép-európai ország növekedési kilátásait negatívan érintette. Bár a gazdasági vezetők reménykedtek abban, hogy a piaci növekedés 2011 második felében felélénkül majd, ez nem következett be, ami az M&A aktivitásra is hátrányosan hatott.

Az elmúlt évben Magyarországon kevés magántőke-befektetés történt. A folyamatban lévő tranzakciók zárását a jelenlegi magyar kilátások nehezíthetik, ezért a piaci szereplők elhalasztják további befektetési terveik megvalósítását - ismerteti az ügyvédi iroda.

Lengyel Zoltán szerint a magyar piacon a nagy nemzetközi cégek átszervezései, a külföldről vezényelt, de magyarországi érdekeltségeket is érintő M&A tevékenység, valamint a bankok esetlegesen alkalmazott új követelés-érvényesítési technikái is hozhatnak új ügyleteket. A Magyarországon befektetni kívánó piaci szereplőknek azonban az M&A aktivitás élénkülése ellen ható globális és európai tendenciák (mint például az eurózóna válsága) mellett számos egyéb, a keresletet kevéssé ösztönző folyamattal is szembe kell nézniük.

"Ilyen a magyar gazdasági folyamatok miatt gyengélkedő hazai kereslet, vagy a különadók sújtotta bankszektor, illetve a telekommunikációs és gyógyszercégek által mozgósítható források hiánya. A piaci szereplők ezért valószínűleg továbbra is várnak még értékesítési tranzakcióik megvalósításával, így 2012 első felében nem tartjuk valószínűnek a hazai M&A piac számottevő élénkülését" - idézi a közlemény az A&O budapesti irodájának vezető partnerét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!