Magyarország

2011.10.13. 15:55

Tétényi Éva: jogellenesen emeltek le 316 milliót Esztergom számlájáról

Tatabánya, 2011. október 13., csütörtök (MTI) - Esztergom független polgármestere szerint jogszabályellenes végzéssel emelt le a napokban 316 millió forintot a település számlájáról a város egyik hitelezője.

Tatabánya, 2011. október 13., csütörtök (MTI) - Esztergom független polgármestere szerint jogszabályellenes végzéssel emelt le a napokban 316 millió forintot a település számlájáról a város egyik hitelezője.

 

Tétényi Éva csütörtökön azt közölte az MTI-vel: mivel az összeg még elkülönített számlán van, az önkormányzat visszaköveteli a pénzt a végrehajtótól.

"Hétfőn 24 órás ultimátumot kaptam a helyi Fidesz-frakciótól, hogy fizessem ki az adósságrendezésben megítélt követelések hátralevő részét. Ismertették, hogy egy vállalkozó közel 300 milliót bírósági inkasszóval leemelt a számlánkról, majd elmondták, hogy az eljárás 24 millió forintos díjával megkárosítottam a várost. Az igazság az, hogy az inkasszó jogellenes volt, ezért a pénzt az önkormányzat visszaköveteli" - mondta a polgármester.

Tájékoztatása szerint a vállalkozó érintett cége ellen csődeljárás folyik. Hozzátette, a birtokában van egy levél, amelyben a cégnek hitelező bank egy hónapja kifejezetten kérte, ne utaljanak a vállalkozónak, mert a szóban forgó összeg közös hitelezői igény. A polgármester közölte: a törvények értelmében nem lett volna szabad bírósági végzést hozni az azonnali inkasszóról, a pénzükre váró hitelezőknek csak új adósságrendezési eljárás indításához van joguk.

Tétényi Éva elmondta: az egymilliárdos egyezségi követelésekből először a kis- és középvállalkozókat fizették ki, és 617 millió forint az az összeg, melyet nem utalt el határidőre, mert akkor a város a következő hónapban nem tudna bért fizetni és az intézmények működése is veszélybe kerülne.

Közlése szerint az önkormányzatnak a K and H Bankban lévő kötvénye fedezetet nyújthatna az utalásokra, a bank azonban most az adósságrendezésre nem hajlandó "kiengedni" a kötvényt, holott egy évvel ezelőtt a pénzből ugyanilyen ingatlanos ügyekre használtak fel 3,3 milliárdot.

A polgármester hozzátette: korábban a bank mindent elkövetett azért, hogy ne induljon adósságrendezési eljárás a város ellen, ezért reméli, a pénzintézet újragondolja a kérelmét annak érdekében, hogy ne kerüljön sor újabb adósságrendezési eljárásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!