Magyarország

2011.10.19. 16:38

Romagyilkosságok - Tanúmeghallgatással folytatódott a tiszalöki támadás bizonyítási eljárása

Budapest, 2011. október 19., szerda (MTI) - A tiszalöki emberöléssel összefüggő tanúmeghallgatással folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere szerdán a Pest Megyei Bíróságon.

Budapest, 2011. október 19., szerda (MTI) - A tiszalöki emberöléssel összefüggő tanúmeghallgatással folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere szerdán a Pest Megyei Bíróságon.

 

A vádirat szerint a munkába induló Kóka Jenőt 2009. április 22-én Tiszalökön házának udvarán gyilkolták meg egyetlen lövéssel, amelyet egy távcsöves vadászpuskából, mintegy húsz méterről adtak le.

A vád szerint a lövést Kiss Árpád elsőrendű vádlott adta le, de a támadásnál Kiss István másodrendű vádlott is jelen volt. Kóka Jenőt abból a megfontolásból választották ki, hogy egy rendezett életvitelű roma elleni támadás erőszakos válaszlépésekre sarkallhatja a romákat. A terepszemle alapján úgy döntöttek, a harmadrendű vádlottat, Pető Zsoltot kihagyják a bűncselekmény elkövetéséből.

A vád szerint a helyszín közelébe az egykor szerződéses katonaként Koszovót is megjárt Csontos István negyedrendű vádlott vitte egyik társa rokonának autóján a vádlottakat, majd a több tíz kilométernyire lévő Polgáron várakozott társaira.

A férfit a bűncselekmény után nem sokkal igazoltatták is, de mivel az iratai rendben voltak, és semmilyen gyanús körülmény nem merült fel - az igazoltatáskor a rendőrnek azt mondta, egy nőre vár -, továbbengedték - olvasható a vádiratban.

A támadók autója a gyilkosság elkövetése utáni menekülésben a Keleti-főcsatorna melletti földúton a sárban elakadt, ezért megkérték a munkahelyükön dolgozó kolléganőjüket, F.-né Ny. Évát, aki korábban szerelmi kapcsolatban állt az elsőrendű vádlottal, hogy mentse ki őket. Az ügyben tanúként kezelt nő a saját autóján visszavitte Kiss Istvánt és Kiss Árpádot Debrecenbe, ott a vádlottak elrejtették a támadáskor használt fegyvereket. Ezután visszatértek az elakadt autóhoz, majd helybéliektől segítséget kérve egy traktorral húzták ki a járművet - áll a vádiratban.

A szerdai tárgyaláson először a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjét hallgatta meg a bíróság. Elmondta: aznap éjjel néhány perccel a gyilkosság után hívta fel telefonon az áldozat egyik rokona, hogy jöjjön, mert Kóka Jenőt lelőtték. Ő még akkor érkezett oda, amikor az áldozatot újraéleszteni próbálták. Elmondása szerint a bűncselekményt senki nem látta.

Mint mondta, többen számoltak be neki arról, hogy közvetlenül a támadás előtt, este 9-10 óra körül egy nagy, sötét autót láttak körözni a telepen, de azt nem említette, hogy kik láthatták. Miszori László bíró nyomatékos felszólítására végül felsorolta a neveket. A bíró az alapján próbálta meg kideríteni, hogy mikor láthatták az autót, hogy összevetette a tanúvallomásokban szereplő adatokat a tévéműsorral. A tanú azt is elmondta, hogy a látott autó leírása hasonlított a volt alpolgármester járművéhez, de vele sikerült tisztázni, hogy nem járt akkor a környéken.

Ezután a 2009. április 22-23-án tartott helyszíni szemle videofelvételeit nézte meg a bíróság. A felvételen látszik a bűncselekmény közvetlen környezete, az éjjeli fényviszonyok és a holttest is, a rajta lévő sérülésekkel. A halottszemlén készült anyagot is levetítették, az áldozatot a bal mellbimbó felett lőtték meg, a halál okaként belső vérzést állapítottak meg. A reggel készül felvételen több lövedékdarab is látható. Fényképeket is bemutattak, amelyeken a rendőrök rekonstruálni próbálták a lövés irányát, látható volt egy falevél is, amelyen valószínűleg áthatolt egy lövedék.

A bíróság szerdán utoljára a Csontos Istvánt igazoltató rendőrt hallgatta meg. Mint mondta, aznap éjjel Polgáron teljesített szolgálatot, és értesült arról, hogy mi történt Tiszalökön. Mivel fokozott ellenőrzést rendeltek el, ezért igazoltatta az autójával a kocsma mellett parkoló Csontos Istvánt. A vádlott átadta neki az iratait, mire a rendőr lekérte az adatait. Mint mondta, szóba is elegyedtek, Csontos arról beszélt neki, hogy egy interneten megismert nőre vár itt, de az nem jött el. A rendőr szerint a katonaságról is beszélgettek, "oldottabb lett a hangulat".

A rendőr közben a kocsit is elkezdte átvizsgálni: energiaitalokat, CB-rádiót, egy gyöngyvászon tokot és egy távcsövet talált a járműben. A férfi szerint a vádlottnak mindenre volt válasza: azt állította, hogy az energiaitalokat a nőnek hozta, a CB-rádiót és a távcsövet kirándulásokon használja, a tokban pedig gitár szokott lenni. Azt nem tudta megmondani, hogy pontosan milyen volt ez a tok, de elhitte a férfinak, hogy gitártok. Szerinte a tárgyakban nem volt semmi gyanús, nem volt ott semmi olyan, ami nem illik oda. Jelentette az ügyeleten, hogy miket talált, majd folytatta a szolgálatot. Szerinte a férfi nem volt feszült, a kérdésektől nem jött zavarba, még attól sem, hogy alaposan átvizsgálta a kocsit.

A tárgyalás pénteken folytatódik.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében Kiss Árpádot, a testvérét, Kiss Istvánt, valamint Pető Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!