Magyarország

2011.10.24. 12:39

Orvosok szövetsége: az uniós munkaidő-direktívával ellentétes az új tervezet

Budapest, 2011. október 24., hétfő (MTI) – A Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) szerint az európai uniós munkaidő-direktívával ellentétes az új egészségügyi "salátatörvény" tervezetébe bekerült ügyeleti szabályozás, amely szerint a munkáltatók felemelhetik a kötelező napi 12 órás munkavégzési limitet.

Budapest, 2011. október 24., hétfő (MTI) – A Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) szerint az európai uniós munkaidő-direktívával ellentétes az új egészségügyi "salátatörvény" tervezetébe bekerült ügyeleti szabályozás, amely szerint a munkáltatók felemelhetik a kötelező napi 12 órás munkavégzési limitet.

 

"Ilyen Európában nincs sehol" – közölte Bélteczki János, a MOSZ elnöke hétfőn az MTI-vel, hozzátéve: jelenleg az orvosok csak "önkéntes órákkal" dolgozhatnak napi 12 óránál többet, ám a tervezett módosítás az eddigi kevés szabadidőt is elveszi tőlük.

Mint kifejtette, a tervezet szerint a kórházak a rendes munkaidő terhére hetente elrendelhetnek 16 óra ügyeletet, amelyet nem kell beleszámítani a magyarországi 416 órás túlmunkakeretbe. Így a kórházak számára lehetővé teszik, hogy azok az orvosok nyolcórás kompenzáló pihenőidejét ledolgoztassák.

Bélteczki János szerint ezzel lerombolják az előző nyár közepén megszületett "salátatörvény" eredményét, abban ugyanis épp azt rögzítették: a 24 órás ügyeletet követő nyolcórás kötelező pihenőidőt nem dolgoztathatják le a kórházak. Az új tervezet szerint ezt a kötelező távollétet is ledolgoztatnák a dolgozókkal, méghozzá akár hétvégén, a pihenőnapon is – hangsúlyozta a szövetség vezetője.

A MOSZ elnöke ugyanakkor úgy véli, a kötelező pihenőidejüket valószínűleg nem hétvégén dolgoztatják majd le, mert a munka törvénykönyve szerint pihenőnapon jóval magasabb óradíj jár. A szövetség szerint a korábban havi négy, hétköznapra eső ügyelet helyett hat ügyeletre kötelezik majd az orvosokat, a korábbi ügyeleti díjért - vagyis kettőt ingyen vállalnának -, vagy havi négy ügyeletet rendelnek el, de azért is a korábbi díj töredékét fizetik majd ki.

Béltecki János közölte: a szövetség véleményét az egészségügyi államtitkársághoz is eljuttatták. Hozzátette, hogy ha nem történik érdemi módosítás, akkor "a törvényes keretek között mindenre készek" a dolgozók érdekeinek védelmében.

A MOSZ 2002-ben alakult a magyar orvosok munkavállalói, érdekvédelmi szövetségeként, a szervezetnek jelenleg mintegy 16 ezer tagja van.

A kormány honlapjára múlt csütörtökön került fel az egészségügyi ellátást érintő több jogszabály-módosítás, vagyis az újabb egészségügyi salátatörvény tervezete. Eszerint egyebek mellett módosítanák az egészségügyi dolgozók ügyeletére vonatkozó szabályozást, ennek célja, hogy a munkáltatók számára megteremtse "az eddig ledolgoztatni nem tudott rendes munkaidőórák ésszerű beosztásának lehetőségét". Mindezt oly módon, hogy a heti 40 órás, teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi dolgozó számára a rendes munkaidő terhére heti 16 óra egészségügyi ügyeletet az egészségügyi szolgáltató egyoldalúan is elrendelhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!