Magyarország

2011.10.06. 11:48

Október 6. - Réthelyi: áldozatot kell hozni a nemzetért

Budapest, 2011. október 6., csütörtök (MTI) - A tizenhárom aradi vértanú elsősorban az áldozathozatal dicső példája - mondta Réthelyi Miklós csütörtökön a fővárosi, Fiumei úti sírkertben tartott megemlékezésen.

Budapest, 2011. október 6., csütörtök (MTI) - A tizenhárom aradi vértanú elsősorban az áldozathozatal dicső példája - mondta Réthelyi Miklós csütörtökön a fővárosi, Fiumei úti sírkertben tartott megemlékezésen.

 

A nemzeti erőforrás miniszter úgy fogalmazott: áldozatot kell hozni a nemzetért, hiszen haza nélkül senkik sem lennénk. "Olyanokká válnánk, mint akiket száműztek múltjukból, hagyományukból, mindabból, ami biztonságot és méltóságot adhat az ember létének" - tette hozzá.

Réthelyi Miklós közölte: a mártírhalált halt aradi hősök legyőzték a halált, örök tanúságot téve a nemzet iránti hűségről. Ebből a hűségből és elkötelezettségből ma is meríthetünk - folytatta a tárca vezetője, kiemelve: a vértanúk példaadásából erőt meríthetünk a mindennapokban, de nem csak mi, hanem a világ bármely szabadságszerető népe.

Mint mondta, kötelességünk megemlékezni az aradi vértanúkról és az első felelős magyar kormány miniszterelnökéről, Batthyány Lajosról, akit 1849-ben ugyanazon a napon végeztek ki Pesten.

Réthelyi Miklós felidézte: a megtorlás annak idején főleg a politikai és katonai elit tagjaira irányult, a cél nemcsak az elrettentés volt; az osztrák hatalom meg akarta fosztani az országot politikai és katonai vezetőitől, hogy Magyarország képtelen legyen egy újabb szabadságharcra. Ezután több mint 100 év múlva, 1956-ban jött el az újabb szabadságharcunk - tette hozzá a miniszter.

A sírkertben, a mártírhalált halt egykori miniszterelnök, Batthyány Lajos mauzóleumánál koszorút helyezett el Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője, a kormány nevében pedig Réthelyi Miklós. Elvitte oda a megemlékezés koszorúját Tarlós István főpolgármester, a Legfelsőbb Bíróság nevében Kónya István, az Alkotmánybíróság képviseletében Bitskey Botond főtitkár. Koszorút helyezett el a kegyeleti bizottság nevében Boross Péter volt kormányfő és Radnainé Fogarasi Katalin, Józsefváros nevében Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) polgármester, továbbá Mubarak Rashid Al Boainin, a diplomáciai testület doyenje, katari nagykövet is.

Október 6-át, az aradi vértanúk napját 2001-ben nyilvánította a kormány a magyar nemzet gyásznapjává, arra emlékezve: 1849-ben e napon végezték ki Aradon a magyar szabadságharc 13 honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajost, az első felelős magyar kormány miniszterelnökét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!