Magyarország

2011.10.07. 14:37

Nyilvánosak korábbi pécsi városvezetők jutalmainak indoklásai

Pécs, 2011. október 7., péntek (MTI) - Páva Zsolt fideszes polgármester nyilvánosságra hozta a Pécs korábbi szocialista vezetőinek osztott jutalmak indoklásait pénteken.

Pécs, 2011. október 7., péntek (MTI) - Páva Zsolt fideszes polgármester nyilvánosságra hozta a Pécs korábbi szocialista vezetőinek osztott jutalmak indoklásait pénteken.

 

A www.pecsma.hu internetes oldalra felkerült mintegy harminc oldalnyi dokumentum azon beszámolókat, munkavégzési jelentéseket tartalmazza, melyek alapján pluszjuttatásokat ítéltek meg és fizettek ki a volt vezető tisztségviselőknek.

Az anyagban tételesen felsorolják, ki milyen eseményeken vett részt, mondott beszédet, hol nyitott meg rendezvényt, s egyebek mellett azt is, hogy kivel, milyen okból találkozott, egyeztetett, vagy kötött megállapodást. Páva Zsolt ígérete szerint az adatok később a www.pecs.hu oldalon is megtekinthetőek lesznek.

Az MSZP pécsi szervezete az indoklások nyilvánosságra hozatala kapcsán azt hangsúlyozta: elképesztőnek tartják, hogy "amíg Páva Zsolt a pécsiek pénzén időt és energiát nem kímélve megpróbálja elhitetni a pécsiekkel, hogy ő és társai nem vettek fel jutalmat, közben csendben és tétlenül nézik, amint a város legnagyobb munkáltatója bezár és emberek ezrei veszítik el munkájukat, megélhetésüket".

"Valószínűsítjük, hogy komoly nehézséget okoz számukra Nagy Csaba alpolgármester jogtalan jutalomfelvételének eltussolása - ezért nem jutott ideje arra sem Páva Zsoltnak, sem a Fidesz bármely képviselőjének, hogy az elmúlt időszakban akár csak egy gyufaszálat is megmozdítsanak az Elcoteq dolgozóinak érdekében" - írták pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Az MSZP felvetette, "miért nem azon dolgozik inkább a Fidesz, hogy segítsen azokon, akik nem tudják, hogy a jövő hónapban miből tartják el a családjukat, a télen miből fizetik ki a fűtést?"

"Nem mernek vagy nem akarnak a sarkukra állni a kormányuknál azért, hogy a pécsiek megtarthassák állásukat? Van egyáltalán a Fidesz pécsi képviselőinek lobbiereje?" - kérdezték.

A Magyar Nemzet egy szeptember végi lapszámában azt írta, hogy a pécsi önkormányzat 2002 és 2009 között összesen 3,1 milliárd forintot fizetett ki jutalmakra, miközben a város adóssága folyamatosan nőtt. Az alpolgármesterek munkáját kiemelten honorálták, köztük volt, aki egy nap kétszer is kapott jutalmat.

Páva Zsolt néhány nappal később nyilvánossá tette a volt önkormányzati vezető tisztségviselőknek 2002 és 2009 között átutalt jutalmak összegét. A listához csatolt közleményében ezt azzal indokolta: a pécsiek "megérdemlik, hogy tudják", hiszen lényegében az ő pénzüket osztották szét egymás között az MSZP politikusai, miközben a város adósságát folyamatosan növelték.

Hozzátette: vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, milyen indokokkal fizették ki a jutalmakat, és egyetért a Fidesz azon kezdeményezésével, hogy vizsgálóbizottságot állítsanak fel az ügyben.

A városháza által az MTI-hez is eljuttatott lista szerint a nyolc év alatt a legtöbb jutalmat, nettó mintegy 23,7 millió forintot Pécs volt jegyzője vette fel. Az egykori szocialista alpolgármesterek közül Gonda Tibor mintegy 10,5, Kunszt Márta 7,3, Tóth Bertalan 3,4, Meixner András 2,7 millió forintot kapott, ugyancsak nettó összegként.

Nyőgéri Lajos, az MSZP városi elnöke a listával kapcsolatban korábban azt mondta, hogy a pécsi városvezetés olyan gyakorlat miatt kiált ügyészségért, bíróságért, amelyet maguk is alkalmaztak, alkalmaznak, és amelyet más fideszes városokban is alkalmaznak.

A politikus hangot adott azon véleményének is, miszerint "figyelemelterelés zajlik", a városvezetés "meg van zavarodva" a Pécsi Vízmű ügyében várható nagy összegű kártérítés miatt.

A polgármesteri kabinetiroda erre reagálva azt írta: Páva Zsolt polgármesterként 2009-ben összesen bruttó 34 millió forint értékben engedélyezett köztisztviselői jutalmat, egyúttal leállított mindenféle politikusi jutalmazást. A közlemény szerint sem ő, sem pedig az alpolgármesterek nem vettek fel jutalmat.

Nagy Csaba alpolgármesternek könyveléstechnikai hiba miatt háromszor valóban utaltak jutalmat összesen 908 ezer forint értékben, de azt bankszámlakivonatokkal bizonyíthatóan karitatív szervezeteknek utalta át - írta a kabinetiroda.

Az akkori közlemény szerint 2010-ben nettó 112 millió, idén pedig 29 millió forint köztisztviselői jutalmat fizettek ki Pécsen.

A kabinetiroda később azt is közölte, hogy a nyilvánosságra hozott összegeken felül több millió forint úgynevezett céljutalmat is felvettek a baranyai megyeszékhely korábbi szocialista vezetői.

A volt szocialista alpolgármesterek közül Gonda Tibor 2003 és 2007 között mintegy bruttó 3,8 millió, Kunszt Márta 2003 és 2006 között mintegy 3 millió, Tóth Bertalan 2007-ben 825 ezer forint céljutalmat vett fel.

A helyi MSZP hamisnak nevezte a célprémiumokra vonatkozó adatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!