Magyarország

2011.10.24. 12:37

Külföldi sajtó Magyarországról - A FAZ az Új Színházról, a Der Standard a Rába habzásáról szóló vita lezárásásról

Berlin, Bécs, 2011. október 24., hétfő (MTI) - Az Új Színházzal foglalkozott egy hétfői összeállításában a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Berlin, Bécs, 2011. október 24., hétfő (MTI) - Az Új Színházzal foglalkozott egy hétfői összeállításában a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

A német konzervatív napilapban Joseph Croitoru a budapesti politikai, illetve kulturális helyzet "kiéleződéséről" írt. A szerző szerint a magyarországi jobbratolódás a hazai színházi életre sem maradt következmények nélkül. Az újság ennek kapcsán beszámolt Dörner Györgynek az Új Színház élére történt kinevezéséről, utalva arra, hogy Dörner a "jobboldali radikális és antiszemita" Csurka Istvánt vette maga mellé művészeti vezetőnek.

Az újságíró ezt követően részletesen ismertette Csurka életútját, majd hosszan azt a cikket, amelyet Ferenczi Krisztina írt a Népszabadságban a "vitatott kinevezésekről". Kiemelte a cikkírónak azt az állítását, amely szerint "tisztán politikai kinevezésről" van szó, és azzal a Fidesz általános vélekedés szerint az immár "alig megfékezhető" jobboldali radikális Jobbikkal akarja javítani megromlott kapcsolatait.

A Handelsblatt egy hétfői glosszájában az új magyar adókkal, illetve adóelképzelésekkel foglalkozott. A német üzleti napilap a "Magyar adóőrület" című írásban először a "hamburgeradóval" foglalkozott, idézve a kormánynak azt az indoklását, hogy a lakosságnak több zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztania. A tényleges probléma azonban az, hogy - mint írta - "a pénzügyminiszternek egészen egyszerűen pénzre van szüksége".

Az újság ezt követően a baleseti adó bevezetésének tervéről írt, ismertetve az indoklást, illetve a tervezett adó beszedésével kapcsolatos elképzeléseket, majd azt ajánlotta: Magyarországnak francia mintára talán be kellene vezetnie az ablakok száma utáni, úgynevezett ablakadót is.

http://www.faz.net/aktuell/feuilleton, http://www.handelsblatt.com/finanzen/

Az osztrák Der Standard a Rába habzásáról szóló osztrák-magyar vita rendezését méltatta hétfőn kommentárjában. - Olyan időkben, mint a mostaniak, amikor a legőszintébb européerek is hozzászoktak, hogy Kasszandra-jóslatokat fogalmazzanak meg, és a legbefolyásosabb osztrák újságírók is "pehelysúlyúnak" minősítik az osztrák miniszteri gárdát, akkor az olyan események, mint ami a burgenlandi Jennersdorfban történt szombaton, nagyon is említésre méltóak - írta Wolfgang Weisgram, a liberális irányultságú osztrák napilap burgenlandi tudósítója. Nikolaus Berlakovich és Fazekas Sándor írásban nyilvánították ki, hogy a két ország nem áll többé vitában egymással, hanem megoldott egy problémát - értékelte az osztrák környezetvédelmi miniszter és magyar hivatali partner által aláírt memorandumot a lap.

A probléma súlyos volt, de teljesen hétköznapi - jellemezte a kérdést a szerző. Osztrák vállalkozók szennyezték a nagyrészt Magyarországon folyó Rábát - írta a lap -, egy állampolgári kezdeményezés felkarolta az ügyet, "magyar populisták ügyesen meglovagolták", további következményként Burgenland és Stájerország osztrák tartományok rendkívüli számban fogalmaztak meg az (Ausztriában érvényben lévő) szövetségi államforma elleni érveket. Az ügy elhúzódó, kölcsönös szemrehányásokban kimerülő vitát eredményezhetett volna, amely miatt minden érintett csak szenved. Ezt nem csak Berlakovich és Fazekas értette meg, de ők is. Amíg vannak politikusok, akik a feladatukat abban látják, hogy ne szerepeljenek a Színhely: a bíróság című műsorban (az osztrák televízió különös jogvitákat bemutató riportműsora), addig Európa nem veszett el egészen - írta a Der Standard.

(http://derstandard.at/1319180993074/Streit-um-die-Raab-Diesseits-von-Resetarits)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!