Magyarország

2011.10.25. 11:02

Kiszámították Győr boldog bolygó indexét

Győr, 2011. október 25., kedd (MTI) - A győriek környezetterhelésük és boldogságuk arányát figyelembe véve jobban élnek, mint az átlag magyar polgárok - derült ki az Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület és a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium közös kutatásából.

Győr, 2011. október 25., kedd (MTI) - A győriek környezetterhelésük és boldogságuk arányát figyelembe véve jobban élnek, mint az átlag magyar polgárok - derült ki az Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület és a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium közös kutatásából.

 

A két helyi szervezet kiszámította az emberi jólét és a fejlődés új mutatószámát, a boldog bolygó indexet (Happy Planet Index, HPI).

A HPI bárkit érdekelhet, aki szeretné tudni, hogy hol jó élni, a mutatószám ugyanis átfogó képet ad az életkörülményekről - mondta Szigeti Cecília, a győri Széchenyi István Egyetem adjunktusa az MTI-nek. - Emellett szerepe lehet a várostervezésben, az ingatlanfejlesztésben, de fontos információt tartalmazhat pszichológusok, szociológusok és politikai döntéshozók számára is.

Az index szakít az általánosan használt gazdasági mutatóval, a GDP-vel, ehelyett az egészséget és a pozitív életélményt emeli ki. Kiszámításához mérik az élettel való elégedettséget, vizsgálják a környezetterhelési mutatót, az ökolábnyomot és a várható élettartamot.

A kutatási adatok feldolgozásánál a város tavaly megállapított ökológiai lábnyomát használták, amely személyenként 4,33 hektárt tett ki. Ez nem elhanyagolható környezetterhelést jelez, hiszen ha minden ember a győriekhez hasonló életszínvonalon élne, akkor 2,5 Földre lenne szükség az emberiség eltartásához.

A boldogságkutatás során megkérdezettek nyilatkozatainak összegzéseként viszont a szakemberek megállapították, hogy a győri nők boldogsága 7,22 az egytől tízig terjedő értékskálán, várható élettartamuk pedig 78,86 év a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján. A vizsgálatba bevont férfiak már kevésbé elégedettek, ők úgy érzik, hogy valamivel rosszabbak az esélyeik a boldogsághoz: ezt jelzi a 6,79-es érték a tízes skálán. Emellett várható élethosszuk is kurtább, nyolc évvel alulmúlja a nők prognózisát.

De még ez sem rontja le igazán a kutatás végeredményét, hiszen Győr boldog bolygó indexe 44,1: ezzel az értékkel a Rába-parti város Olaszország 44-es HPI-értékéhez áll közel, ugyanakkor maga mögé utasítja a 43,3-as mutatószámú Egyesült Királyságot és a 43,9-es Franciaországot. A Magyarország egészére megállapított HPI-érték 38,9.

HPI-számítást 2006-ban a New Economics Foundation (NEF) nevű társaság vezette be, azóta 143 ország indexét vizsgálták meg.

Szigeti Cecília közlése szerint városokra lebontott számításokat azonban nem végeznek, a győriek munkájának újszerűsége éppen abban áll, hogy egyetlen települést, saját városukat vették górcső alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!