Magyarország

2011.10.20. 14:23

BM: minden önkormányzati és állami tűzoltóság megkapta a túlórapénzt

Budapest, 2011. október 20., csütörtök (MTI) - Minden önkormányzati és állami tűzoltóság megkapta az elmaradt túlórapénzt a késedelmi kamatokkal - közölte a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten.

Budapest, 2011. október 20., csütörtök (MTI) - Minden önkormányzati és állami tűzoltóság megkapta az elmaradt túlórapénzt a késedelmi kamatokkal - közölte a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten.

 

Kontrát Károly a sajtótájékoztatón felidézte: a kormány azt ígérte, hogy december 31-ig kifizeti a tűzoltók túlmunkadíját, ami az uniós csatlakozás után keletkezett.

Mint kifejtette, Magyarországon a tűzoltók munkaideje 54 óra volt, ám a 2004-es csatlakozáskor a kormány nem követte az uniós előírást, amely 48 órában határozta meg a szolgálati időt. Az akkori kormány nem állt át erre a munkaidőre és nem is fizette ki a különbözetet - tette hozzá.

A mostani kormány az elmaradt pénzt - mintegy 7 milliárd forintot - ez év augusztusában átutalta a katasztrófavédelmi főigazgatóságnak, majd elkezdődött a teljesítés - mondta az államtitkár.

Kontrát Károly hangsúlyozta: ha a szocialista kormányok időben átállnak az uniós munkaidőre, akkor nem kellett volna most kifizetni a késedelmi kamatokkal terhelt összeget.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy elsőként az állami tűzoltóságok kapták meg a túlórapénzt, őket a hivatásos tűzoltóságok követték.

A túlórapénzt 5675 tiszthelyettes, 1366 zászlós és 948 tiszt kapta meg. A tiszteknek átlagosan mintegy egymillió forintot utaltak, a zászlósok átlagosan mintegy 650 ezer, a tiszthelyettesek pedig átlagosan 530 ezer forintot kaptak.

Jelenleg 170 olyan eset van, amely azért okoz gondot, mert a pénzre jogosult már nem tartozik a tűzoltóság kötelékébe, nyugdíjba vonult vagy kilépett a szervezettől, de van olyan is, aki időközben elhunyt. Ezen érintettek felkutatása, vagy az örökösökkel való egyeztetés folyamatban van - tette hozzá az OKF főigazgatója.

Bakondi György szólt arról, hogy az egy embernek kifizetett legnagyobb összeg a zászlósok esetében mintegy 1,5 millió forint volt, míg a tisztek körében elérte a 2,8 milliót. Jelezte azt is, hogy túlórapénzek miatt az érintettek hatezer peres ügyet indítottak, közülük kétezer megszűnt, a fennmaradók lezárása folyamatban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!