Magyarország

2011.09.29. 20:40

UD Zrt. - Tanúmeghallgatással folytatódott a volt MDF-es vezetőkellen indított per

Budapest, 2011. szeptember 29., csütörtök (MTI) - Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató, Giró-Szász András politológus, jelenlegi kormányszóvivő és Somogyi Zoltán volt MDF-es tanácsadó tanúkénti meghallgatásával folytatódott csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az a per, amelyben Dávid Ibolyát, az MDF volt elnökét és egykori frakcióvezetőjét, Herényi Károlyt személyes adattal való visszaéléssel vádolják. Ítélet februárban várható.

Budapest, 2011. szeptember 29., csütörtök (MTI) - Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató, Giró-Szász András politológus, jelenlegi kormányszóvivő és Somogyi Zoltán volt MDF-es tanácsadó tanúkénti meghallgatásával folytatódott csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az a per, amelyben Dávid Ibolyát, az MDF volt elnökét és egykori frakcióvezetőjét, Herényi Károlyt személyes adattal való visszaéléssel vádolják. Ítélet februárban várható.

A vádirat szerint Dávid Ibolya és Herényi Károly ismeretlen helyről származó, titokban rögzített telefonbeszélgetések hangfelvételeinek nyilvánosságra hozásával visszalépésre kényszerítette az MDF 2008. őszi tisztújításán elnökjelöltként indulni kívánó Almássy Kornélt. Dávid Ibolyát a személyes adattal való visszaéléssel mellett kényszerítéssel is vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség.

Csányi Sándor a csütörtöki tárgyaláson arról beszélt: Dávid Ibolya, akivel - mint mondta - jó kapcsolatban voltak, 2008 szeptemberében kérte tőle, hogy találkozzanak egy fontos ügy miatt.

Az MDF akkori elnöke a találkozó alkalmával elmondta neki, hogy kapott egy hangfelvételt, amelyet nyilvánosságra hoz, ha Almássy Kornél nem lép vissza az elnökjelöltségtől. Dávid Ibolya kérte tőle, hogy intézze el Almássy visszalépését.

Csányi Sándor - mint mondta - tájékoztatta ugyan a történtekről Almássy Kornélt, de azt mondta neki, hogy ne lépjen vissza.

A tárgyaláson lejátszották a megfigyelési ügyhöz kapcsolódó, nyilvánosságra is került hangfelvételt, amelyen Csányi Sándor és Tóth János, az UD Zrt. egyik vezetőjével folytatott telefonbeszélgetése hallható.

Csányi Sándor elmondta, a hívás lényege az volt: a cégeivel munkakapcsolatban lévő Tóth János arról tájékoztatta, hogy Tombor András üzletember, akivel OTP vezetői pozícióról tárgyal, politikai tevékenységet is folytat. Akkor azt közölte vele, hogy Tombor András valamilyen módon belekeveredett az MDF ügyeibe. Tombor András egyébként a vádbeli cselekmények idején Almássy barátja és tanácsadója volt.

Tóth János később arról is tájékoztatta, hogy semmilyen megbízást nem kaptak Tombor Andrástól, sem Almássy Kornéltól - közölte Csányi Sándor.

A tárgyaláson Giró-Szász Andrást és Somogyi Zoltánt, a Political Capital tanácsadó intézet volt vezetőjét a 2008. szeptember közepén történt egyeztetésekről, történésekről kérdezték.

Giró-Szász András - aki akkor a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója volt - és Somogyi Zoltán több ponton máshogy emlékezett az akkori eseményekre; a tárgyaláson a szembesítések többsége sikertelen volt. Giró-Szász András azt mondta, hogy ő Almássy Kornélt baráti viszony alapján látta el politikai tanácsokkal, míg Somogyi Zoltán arról beszélt: ő úgy tudta, hogy erre a feladatra Tombor András kérte fel Giró-Szászt.

Ugyancsak máshogy emlékeztek arra, hogy Almássy távozása kapcsán állított feltételeket közösen vetették-e papírra, illetve arra, hogy milyen lelkiállapotban volt Giró-Szász a Dávid Ibolyával való találkozás alkalmával.

Giró-Szász András elmondása szerint Almássy Kornél a családját és környezetét ért zaklatások miatt lépett vissza az elnökjelöltségből, és Somogyi Zoltánnal a Dávid Ibolyával történt találkozót megelőző este közölte is, hogy Almássy a visszalépés mellett döntött.

Somogyi Zoltán azt mondta, ők nem tudtak arról, hogy Almássy Kornélt és családját, barátait zaklatták volna, őt annak érdekében keresték meg, hogy az "ügy megálljon".

Dávid Ibolya a tárgyaláson azt is közölte, nem állt érdekében, hogy találkozzon Giró-Szász Andrással, a találkozó így csak Somogyi Zoltán rábeszélésre történt meg.

A per jövő héten tanúmeghallgatásokkal folytatódik, a beidézett tanúk között van Stumpf István jelenlegi alkotmánybíró, korábbi kancelláriaminiszter is.

Az ügyben - mint a bíró közölte - a tervek szerint 2012 februárjában hirdetik ki az ítéletet.

A büntetőpernek van még két további vádlottja, ugyanis az ügyészség szerint 2008 szeptemberében Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere és Tóth Károly, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista alelnöke azzal követte el a személyes adattal visszaélést, hogy a bizottság tagjainak kiosztották a Kövér László és Demeter Ervin akkori ellenzéki, fideszes országgyűlési képviselők, egykori titokminiszterek által az UD Zrt. egyik vezetőjével, Horváth Józseffel folytatott telefonbeszélgetések lehallgatással rögzített hanganyagát és leiratát.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!