Magyarország

2011.09.01. 15:27

Sukoró-ügy - Gyurcsány: képtelen az ügyészség gyanúja

Budapest, 2011. szeptember 1., csütörtök (MTI) - Gyurcsány Ferenc képtelennek tartja az ügyészség gyanúját, amely szerint hivatali visszaélést követett el a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben.

Budapest, 2011. szeptember 1., csütörtök (MTI) - Gyurcsány Ferenc képtelennek tartja az ügyészség gyanúját, amely szerint hivatali visszaélést követett el a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben.

 

A volt miniszterelnök csütörtökön a képviselői irodaházban nyilatkozott újságíróknak, amikor felkereste a mentelmi bizottság irodáját, hogy megtekintse azokat az iratokat, amelyeket az ügyészség a Sukoró-üggyel kapcsolatban küldött a parlamenti testületnek.

A szocialista politikus elmondása szerint arra számít, hogy bebizonyosodik, az ügyészség "politikailag koholt" gyanút fogalmazott meg vele szemben, és végtelenül meglepné, ha a nyomozóhatóság bármivel alá tudná támasztani, amit állít. "Magabiztosságom teljes erejével fogok szembeszállni azzal, amit csinálnak" - jelentette ki.

"Naná" - válaszolt a korábbi kormányfő az MTI kérdésére, hogy - korábbi ígéretének megfelelően - a dokumentumok tartalmától függetlenül kérni fogja-e mentelmi jogának felfüggesztését a parlamenttől.

Kifejtette azt is: az elszámoltatás politikájának egyenes következménye, hogy kormánytöbbségnek ki kell adnia és meg kell hurcolnia. "Mit nem adnának azért, ha bennünket börtönbe lehetne csukni, ha az nem megy, legalább rabszáron vezetni, ha az se megy, legalább kilopni egy képet az ügyészségről, amikor rabosítják a volt miniszterelnököt? Sokak számára ez a kielégüléshez közeli állapotot hozna el" - mondta, megjegyezve: nincs más választása, mint szembeszállni "a szakmai és politikai disznósággal".

Azzal kapcsolatban, hogy utódját, Bajnai Gordont két napon át faggatták a Központi Nyomozó Főügyészségen a sukorói kaszinóberuházás miatt, elmondta: nem ismeri az eljárás részleteit, de annak alapján, amit az ügy "tetejéről" tud, a sukorói beruházást az ország érdekében álló, tisztességes és jogszerű ügynek tartja.

Gyurcsány Ferencet hivatali visszaélés gyanúja miatt hallgatná ki az ügyészség

Arra a kérdésre, nem tartja-e aggályosnak, hogy csak egyedül, ügyvéd nélkül nézheti meg az ügyészség által küldött iratokat, nemmel felelt, hozzáfűzve, ez nem jogi eljárás, a mentelmi jog politikai kérdés, ezért szerinte sem indokolt ügyvéd jelenléte. Véleménye szerint más megítélés alá eshet, hogy a dokumentumokról nem készíthet másolatot, csak jegyzetelhet, mert ez kizárólag minősített iratok esetén elfogadható. Megjegyezte ugyanakkor, "nem olyan lusta", hogy problémát csináljon ebből.

Gyurcsány Ferencet hivatali visszaélés gyanúja miatt hallgatná ki az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben, a legfőbb ügyész ezért mentelmi jogának felfüggesztését kérte.

Schiffer András - ma az LMP frakcióvezetője - 2009 októberében jelentette fel a volt miniszterelnököt. Arra hivatkozott, hogy a sukorói King s City-beruházást kiemelt jelentőségűvé nyilvánító jogszabály előkészítése során megszegték a nyilvánosságra és az állampolgárok bevonására vonatkozó törvényi rendelkezéseket.

A mentelmi bizottság várhatóan szeptember 6-án tárgyalja a volt kormányfő ügyét, így a parlament akár már őszi ülésszakának első napján, szeptember 12-én dönthet Gyurcsány Ferenc mentelmi jogáról a jelenlévő képviselők kétharmados többségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!