Magyarország

2011.09.01. 14:35

Líbia - Magyarország segíti az EU tripoli külképviseletének felállítását

Budapest, 2011. szeptember 1., csütörtök (MTI) - Magyarország líbiai nagykövete, Marton Béla Tripoliban fogadta az európai külügyi szolgálat küldöttségét, amelynek célja a helyzetfelmérés és az EU tripoli külképviselete felállításának előkészítése.

Budapest, 2011. szeptember 1., csütörtök (MTI) - Magyarország líbiai nagykövete, Marton Béla Tripoliban fogadta az európai külügyi szolgálat küldöttségét, amelynek célja a helyzetfelmérés és az EU tripoli külképviselete felállításának előkészítése.

 

A Külügyminisztérium által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben kifejtik: az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjétől, Catherine Ashtontól érkezett felkérésnek megfelelően Magyarország Tripoliban működő nagykövetsége segíti az európai külügyi szolgálat tényfeltáró misszióját, amelynek "minden szükséges politikai, diplomáciai és logisztikai támogatást megad".

A delegációt vezető Agostino Miozzo válságreagálásért felelős főigazgató elismeréssel nyilatkozott a magyar nagykövetség segítségéről - emeli ki a tárca.

Mint hangsúlyozzák, a líbiai fővárosban működő magyar misszió "válságidőszakban nyújtott teljesítményének elismeréseként" - egy korábbi felkérés alapján - a soros elnökséget követően is ellátja az országban az EU képviseletét. "E tevékenységünket készek vagyunk mindaddig folytatni, amíg erre szükség mutatkozik" - írják.

Magyarország az EU mellett külön megállapodás alapján több ország, köztük az Amerikai Egyesült Államok és Kanada képviseletét is ellátja.

Tóth József, a Külügyminisztérium sajtófőnöke korábban úgy nyilatkozott, azért látja el Magyarország még most is, az első félévi soros magyar uniós elnökség után is az EU líbiai képviseletét, mert a tripoli magyar nagykövetség vélhetően olyan jól végezte feladatát, hogy az EU vezetői úgy gondolták, a képviseletnek van megfelelő képessége és tapasztalata a munka folytatásához.

Az EU időközben szankcióoldó lépésekkel is készül a líbiai helyzet fokozatos normalizálására. Diplomáciai forrásokból származó értesülések szerint szerdán elvi egyetértés született erről, csütörtökön hivatalos megállapodás várható, pénteken pedig közzéteszik az EU közlönyében is azt a rendeletet, amely hat líbiai kereskedelmi kikötőt, valamint a szankciókkal sújtott mintegy ötven vállalkozás közül huszonkettőt mentesít a korlátozó intézkedések hatálya alól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!