Magyarország

2011.09.22. 17:51

Hunvald-ügy - Újabb tanú vallott az ingatlanpanamáról

Budapest, 2011. szeptember 22., csütörtök (MTI) - Újabb tanú vallott az erzsébetvárosi önkormányzati ingatlanpanamáról a Hunvald-ügyben a Fővárosi Bíróságon csütörtökön; a fiatalembernek, aki a vevői oldalon ügyvédjelöltként került kapcsolatba a vádbeli ügyletekkel, közvetlen, konkrét tudomása inkább csak az ügyészség tanúinak jogellenes cselekményeiről volt.

Budapest, 2011. szeptember 22., csütörtök (MTI) - Újabb tanú vallott az erzsébetvárosi önkormányzati ingatlanpanamáról a Hunvald-ügyben a Fővárosi Bíróságon csütörtökön; a fiatalembernek, aki a vevői oldalon ügyvédjelöltként került kapcsolatba a vádbeli ügyletekkel, közvetlen, konkrét tudomása inkább csak az ügyészség tanúinak jogellenes cselekményeiről volt.

A tanú az egyik olyan ügyvédi irodában dolgozott, amely az önkormányzati ingatlanok ügyészség szerint áron aluli eladásánál a vevői oldal megbízásából járt el.

A tanú attól a Nagy Györgytől hallott "pletykaszinten" a vesztegetési pénzekért áron alul eladott önkormányzati ingatlanokról, aki a vád szerint az ingatlanonként 20-30 milliós kenőpénzeket adta Gál György elsőrendű vádlottnak, az erzsébetvárosi gazdasági bizottság szabad demokrata elnökének, és aki aztán rövid időn belül külföldi nagybefektetőknek 50-100 százalékos haszonnal adta tovább, vagy kísérelte meg továbbadni a VII. kerületi nagy társasházakat. Nagy György a nyomozás kezdetén még gyanúsítottja volt az eljárásnak, és előzetes letartóztatásban is volt, de miután terhelő vallomást tett több emberre, már tanúként vehetett részt az eljárásban.

A csütörtökön meghallgatott tanú elmondta: Nagy a vádbeli, 6-7 évvel ezelőtti cselekmények idején többször utalt neki arra, hogy a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke és egyes tagjai, illetve az "önkormányzat illetékesei jól járnak", nekik kell fizetni vesztegetési pénzt azért, hogy áron alul megvehesse az önkormányzati ingatlanokat. Ugyanakkor a tanú ennél konkrétabban nem tudta megmondani, hogy kik részesültek a kenőpénzekből, például, hogy Hunvald György másodrendű vádlott, a kerület akkori szocialista polgármestere kapott-e.

A tanú ugyanakkor beszámolt olyan esetekről is, amikor az ügyvédi iroda, ahol ő a vádbeli cselekmények idején dolgozott, a külföldi befektetők letétbe helyezett pénzét adta Nagy Györgynek, hogy finanszírozza az ingatlanügyletek folytatását, de azok visszakérték a pénzüket, mert tudomást szereztek arról, hogy a kiszemelt - ingatlant is magába foglaló - üzletrészt egyszerre két érdeklődőnek értékesítették. Az ügyvédi iroda vezetője a napokban tett terhelő, az ügyészség vádiratát több ponton alátámasztó vallomást a bíróságon, hasonlóan a vevői oldal egy további szereplőjéhez, aki szintén gyanúsított volt a nyomozás során, aztán megszűnt ellene az eljárás, és azóta a vád tanújaként szerepel az ügyben.

Az erzsébetvárosi ingatlanpanamákra vonatkozó vádpontok szerint a hamis értékbecslésekkel megtévesztett erzsébetvárosi képviselő-testület hat-nyolc évvel ezelőtt megszavazta az önkormányzati ingatlanok versenyeztetés nélküli, jóval a piaci ár alatt történő értékesítését. A kedvezményezett vállalkozói kör - személyesen Nagy György - Gálnak adta a vételi ajánlatokat, majd több mint tucatnyi ingatlan esetében 20-30 milliós vesztegetési pénzt, összesen 366 millió forintot. Ezután nem sokkal tőkeerős - részben külföldi - befektetőknek adták el, vagy kísérelték meg továbbadni az ingatlanokat 50-100 százalékos haszonnal. Mindezt a vád szerint bűnsegédként támogatta Hunvald György másodrendű vádlott, a VII. kerület akkori szocialista polgármestere, annak ellenére, hogy tudta, az ingatlanokra van vevő reális piaci áron.

A sok százmilliós kárt okozó önkormányzati ingatlanpanamák mellett sok tízmilliós kárt okozó fiktív megbízási szerződések, sokmilliós kárt okozó szociális bérlakás-kiutalások és más bűncselekmények is szerepelnek a vádiratban. Gál György és Hunvald György több mint két és fél éve van előzetes letartóztatásban. Az ügynek összesen 25 vádlottja van.

Gál, Hunvald és a vádlottak többsége az eljárás során javarészt következetesen tagadta bűnösségét.

A Hunvald-ügy pénteken bizonyítással folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!