Magyarország

2011.09.23. 18:00

Hunvald-ügy - Az egykori lakásügyi csoportvezető nem hallott helyi ingatlanpanamákról

Budapest, 2011. szeptember 23., péntek (MTI) - Az erzsébetvárosi önkormányzat lakásügyi csoportjának egykori vezetője a Hunvald-per pénteki tárgyalásán, a Fővárosi Bíróságon tanúként azt mondta, hogy nem hallott a vádbeli ingatlanpanamákról.

Budapest, 2011. szeptember 23., péntek (MTI) - Az erzsébetvárosi önkormányzat lakásügyi csoportjának egykori vezetője a Hunvald-per pénteki tárgyalásán, a Fővárosi Bíróságon tanúként azt mondta, hogy nem hallott a vádbeli ingatlanpanamákról.

A nő, aki jelenleg köztisztviselő, a vádbeli, 6-8 évvel ezelőtti önkormányzati ingatlanügyletek idején a VII. kerület vagyongazdálkodási irodájának lakásügyi csoportvezetője volt, rendszeresen részt vett a gazdasági bizottság ülésein, ám - mint mondta - soha nem hallott olyanról, hogy akár az eladó önkormányzat, akár a vevők részéről bárki is befolyásolni próbálta volna az ingatlanok értékbecslését, és ezen keresztül az eladási árat.

A tanú, vallomása szerint, azokról a vádbeli ügyletekről sem hallott, melyek során rövid időn belül 50-70 százalékos felárral adták tovább külföldieknek az önkormányzattól vásárolt ingatlanokat.

A nő a gazdasági bizottság koordinátora is volt és ebbéli minőségében megerősítette Gál György elsőrendű vádlott, a gazdasági bizottság egykori szabad demokrata elnökének korábbi vallomását arról, hogy a testület ülései előtt két órával a Bajor Sarok Sörözőben egyeztettek a bizottság különböző pártállású tagjai, és amelyik napirendi ponttal kapcsolatban maradtak nézeteltérések, azt levették a hivatalos napirendről.

A tárgyaláson felvetődött, hogy a lakott önkormányzati ingatlanok eladása során az adásvételi szerződés megkötésétől számított két évig az önkormányzat feladata volt a bérlőkkel való megállapodás a kiköltözésről, de ezek a tárgyalások sokszor nem vezettek eredményre, és a műemlékvédelmi előírások sem könnyítették meg az ügyleteket.

Az erzsébetvárosi ingatlanpanamákra vonatkozó vádpontok szerint a hamis értékbecslésekkel megtévesztett erzsébetvárosi képviselő-testület hat-nyolc évvel ezelőtt megszavazta önkormányzati ingatlanok versenyeztetés nélkül, jóval a piaci ár alatt történő értékesítését. A kedvezményezett vállalkozói kör Gálnak adta a vételi ajánlatokat, majd több mint tucatnyi ingatlan esetében 20-30 milliós vesztegetési pénzt, összesen 366 millió forintot. Ezután nem sokkal tőkeerős - részben külföldi - befektetőknek adták el vagy kísérelték meg továbbadni az ingatlanokat 50-70 százalékos haszonnal. Mindezt a vád szerint bűnsegédként támogatta Hunvald György másodrendű vádlott, a VII. kerület akkori szocialista polgármestere, annak ellenére, hogy tudta, az ingatlanokra van vevő reális piaci áron.

A sok százmilliós kárt okozó önkormányzati ingatlanpanamák mellett sok tízmilliós kárt okozó fiktív megbízási szerződések, sokmilliós kárt okozó szociális bérlakás-kiutalások és más bűncselekmények is szerepelnek a vádiratban. Gál György és Hunvald György több mint két és fél éve van előzetes letartóztatásban. Az ügynek összesen 25 vádlottja van. Gál, Hunvald és a vádlottak többsége az eljárás során javarészt következetesen tagadta bűnösségét.

A Hunvald-ügy tárgyalása október elején bizonyítással folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!