Magyarország

2011.09.07. 08:47

Ezüstérmes lett a magyar csapat a közép-európai matematikaolimpián

Varasd/Nagykanizsa (MTI) - Két arany-, három ezüst- és egy bronzérmet szereztek egyéniben a magyar diákok, csapatban pedig a második helyen végeztek tíz ország mezőnyében a horvátországi Varasdon tartott Közép-európai Matematikai Olimpián.

Varasd/Nagykanizsa (MTI) - Két arany-, három ezüst- és egy bronzérmet szereztek egyéniben a magyar diákok, csapatban pedig a második helyen végeztek tíz ország mezőnyében a horvátországi Varasdon tartott Közép-európai Matematikai Olimpián.

A kedden késő este tartott eredményhirdetés kapcsán Pintér Ferenc, a diákok részvételét szervező és finanszírozó egyik tehetséggondozó szervezet kuratóriumi titkára ez MTI-nek elmondta: a versenyen budapesti, pécsi, szegedi és székesfehérvári diákok versengtek, és mind a hat magyar résztvevő egyéni díjjal tért haza. Magyarország csapata ötödször vett részt a versenyen, mióta a Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány és a Bolyai János Matematikai Társulat vállalta az anyagi költségeket és a szervezéssel járó feladatokat.

A horvátországi versenyen Ágoston Tamás, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium tanulója és Szabó Attila, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium diákja aranyérmet szerzett. Ezüstéremmel tér haza Gyarmati Máté, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium, Mester Márton, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, valamint Nagy Róbert, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium tanulója. Strenner Péter, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola diákja bronzérmet nyert a megmérettetésen.

Csapatversenyben Lengyelország végzett az élen, a második Magyarország lett, míg a harmadik helyen Németország csapata végzett.

A versenyen Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Svájc, Szlovákia és Szlovénia hatfős csapatai mérkőztek meg egymással. A megmérettetést a Nemzetközi Matematikai Diákolimpia (IMO) szabályaival egyező módon rendezik minden évben azzal a céllal, hogy a fiatalabb korosztály részére is lehetővé tegyék a nemzetközi rutin megszerzését, a tudatos utánpótlás-nevelést. A magyar csapatot az IMO csapatvezetői állították össze a hivatalos tanulmányi versenyek, a Nemzetközi Kenguru Matematika Verseny és a válogatóverseny alapján.

A Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány kuratóriumi titkára hozzátette: a diákok felkészítéséért az iskolai tanáraikon kívül köszönet jár Pósa Lajosnak és az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola tanárainak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!