Magyarország

2011.09.22. 14:59

A vietnami háborúk veteránja landolhat

Debrecen - A beszerzés még függőben van, kérdés, ideadják-e ingyen a gépeket.

Debrecen - A beszerzés még függőben van, kérdés, ideadják-e ingyen a gépeket.

Az amerikai kongresszus kedvező döntése esetén 30 darab UH–1 Iroquois szállító helikopterhez juthat a honvédség ingyenesen mint az Egyesült Államok megbízható partnerországa – mondta el a Naplónak Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Az amerikai haderőhöz tartozó parti őrség körülbelül 80 Huey-t (ez a vietnami háborúból ismerős helikopter közkeletű beceneve) von ki a hadrendjéből típusváltás miatt. Ha a „megbízható partnerországok” ingyenesen kaphatnak a darabonként amúgy ötmillió dollárba kerülő, kiváló műszaki állapotú gépekből – közölte a tárcavezető –, úgy Magyarország fontolgatja az igényt. Az államnak a szállítás, a rendszerbe állítás és a legénység kiképzésének költségeit kellene állnia.

A Huey-ek könnyebbek és kevesebbet fogyasztanak, mint azok a drágán üzemeltethető szovjet gyártmányok, amelyeket tíz éve múlva ki kell vonni a magyat hadrendből. További előnyük – tette hozzá Hende Csaba –, hogy még több ezer repülési óra van bennük, illetve 25 évig is használhatóak. Sikeres megállapodás esetén 2013-ban érkezhetne az első helikopter.

HBN–RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!