Magyarország

2011.08.02. 19:53

Roma holokauszt – Emlékművet avattak Piliscsabán

Piliscsaba (MTI) – Emlékművet avattak kedden, a roma holokauszt emléknapján a Pest megyei Piliscsabán.

Piliscsaba (MTI) – Emlékművet avattak kedden, a roma holokauszt emléknapján a Pest megyei Piliscsabán.

 Gáspár Csaba (Fidesz - Együtt a Holnap), Piliscsaba polgármestere a megemlékezésen arról beszélt: a teljes nemzet összefogására van szükség, hogy a romák kirekesztését és a kisebbségek elleni gyűlöletet meg lehessen állítani, s a cigányság, amely a rendszerváltozás legnagyobb vesztese lett, méltó oktatási és foglalkoztatási helyzetbe kerüljön.

Setét Jenő polgárjogi aktivista kiemelte, hogy a roma holokausztról még mindig alig esik szó, erre vonatkozó tananyagok nem léteznek. Utalt arra: a holokauszt roma áldozatairól 1972 óta emlékeznek meg augusztus 2-án világszerte a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján, annak emlékére, hogy 1944-ben e nap éjjelén több mint háromezer cigányt, főként nőket és gyerekeket gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban.

"A pusztításhoz vezető ordas eszmék jelenkori örökösei és képviselői ma is közöttünk járnak, bakancsokban és egyenruhákban trappolva, szisztematikusan gyűlölködést és félelmet keltenek mindenütt, és a békétlenség üti fel a fejét ott is, ahol korábban ilyet nem lehetett tapasztalni" – mondta Setét Jenő.

Hangsúlyozta: mindannyiunk kötelessége, hogy olyan Magyarországot építsünk, ahol senkinek sem kell félnie pusztán azért, mert cigánynak született.

Anyalai Béla, a helyi cigány önkormányzat vezetője azt hangoztatta, hogy a cigányságon is múlik, milyen irányban halad az ország. Közölte: Pest megye első romaholokauszt-emlékműve, a település Uradalmi Házának, a kisebbségi közösségek kulturális központjának udvarán felállított faragott kopjafa a romák elleni 2008-2009-es támadássorozat hat halálos áldozatának is emléket állít, köztük annak a kislétai asszonynak, akit két éve éppen az emléknap éjszakáján gyilkoltak meg álmában a Szabolcs megyei településen, 13 éves lányát pedig életveszélyesen megsebesítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!