Magyarország

2011.08.30. 15:31

Devizahiteleseket falura? - Csak a munkahely bajos...

Hajdú-Bihar - Az elöregedő kistelepüléseken szívesen látnák a tisztességes életet élő devizahiteleseket.

Hajdú-Bihar - Az elöregedő kistelepüléseken szívesen látnák a tisztességes életet élő devizahiteleseket.

"Szívesen látjuk azt a derék panellakót, aki a hitele miatt bajba került, de egyébként dolgos és a vidéki életmóddal azonosulni tud, ugyanakkor a nagyvárosok által kitermelt lumpen réteg kezelése maradjon az ő gondjuk" - összegezte véleményét Módos Imre bihartordai polgármester azon felvetés kapcsán, hogy az állam vásárolhatna a bajba került devizahiteleseknek a kis falvakban üresen álló családi házakat.

Üresen állnak

Bihartordán is vannak üresen álló porták, igaz, ezek zömmel romos épületek, amiket nem igazán érné meg felújítani. Ami ugyanis lakható, az 2-5 millió forint közötti áron előbb utóbb gazdára talál.

A belvíz sújtotta Bárándon is kevés a lakható üres porta, annál több a lebontásra ítélt épület. Kiss Sándor polgármester arról számolt be, hogy az utóbbi években legalább 30 család költözött be vagy vissza a településre, igaz, ők se nagyon találnak munkát. Főleg azután, hogy nemrég még két munkahelyteremtő beruházás gondolatát is dédelgették, de végül (az infrastruktúra hiánya miatt) mindkettő kútba esett. S velük az a kétszáz munkahely, amit a reménybeli befektetők hoztak volna létre a faluban. A települési vezetők egyetértenek abban, hogy jó lenne, ha nem öregednének ki a falvaik, ugyanakkor attól tartanak, hogy munkahely hiányában csak a segélyesek számát növelnék a betelepülő devizahiteles famíliák.

Fillérekért

Furtán egy-másfél millió forintért már kapható tűrhető állapotú parasztház, ráadásul a falu óvodával, iskolával és kiépített infrastruktúrával rendelkezik. Tudhatta ezt az a két városi család is, akik még ki tudtak szállni a hitellel terhelt panelből, és a tartozásuk rendezése után megmaradt kevéske pénzükkel kopogtattak valamiféle lakásmegoldásért Krucsó Antal polgármester ajtaján.

Gyarmati Sándorné, Nagyrábé első embere óvatosságra int.

"Az ilyen kis falvaknak munkahelyteremtésre esélyük sincs, akkor meg mire fogadnánk a betelepülő családokat? Olyan famíliák már most is élnek a faluban, amelyeknek minden tagja ellátásra jogosult, márpedig az nem lehet cél, hogy a településen (akár jószándékkal is) a rászorulók számát növeljük" - jelentette ki.

Hasonlóan vélekedik a problémáról Magyarhomorog vezetője. Barabás Károlyné úgy fogalmazott, hogy bár az elöregedő kis falvak benépesítése első hallásra jó ötlet, munkahelyek hiányában mégiscsak halott ötlet...

HBN-PA

Kistérségi összefogást!

Gara Péter Bakonszeg polgármestere szimpatizál az ötlettel, hozzátéve, hogy szerinte kistérségi összefogással lehetne eredményesen lépni ebben az ügyben.  

- Berettyóújfalu közelsége a munkahelyek szempontjából szerencsés, üresen álló családi házakat pedig a környező kistelepüléseken biztosan találnának a devizahitelesek - mondta.


Hajdú-Bihar - A hajdú-bihari pogármesterek szimpatizálnak az ötlettel, de azért vannak fenntartásaik.

Debrecen - A megkérdezettek 56 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kevesebbet tud megtakarítani, mint öt éve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!