Magyarország

2011.07.17. 18:39

Olvasónk küldte: "Habsburg Ottó temetésén voltam"

16 éves - egyébként lelkes autogramgyűjtő - budapesti látogatónk részt vett Habsburg Ottó bécsi temetésén, amiről az alábbi írást küldte portálunknak.

16 éves - egyébként lelkes autogramgyűjtő - budapesti látogatónk részt vett Habsburg Ottó bécsi temetésén, amiről az alábbi írást küldte portálunknak."Mészáros Mártonnak hívnak, Budapesten élek. 16 esztendős vagyok. 2011. július 16-án, miután újságíróként sikerült akkreditációt szereznem, részt vettem Habsburg Ottó főhercegnek, az utolsó osztrák-magyar trónörökösnek a temetésén. A 98 esztendős korában elhalálozott politikus tiszteletére 15 órától gyászmisét mondtak a belvárosi Szent István székesegyházban (Stephansdom). A ceremónián több európai királyi család és politikus is részt vett. Köztudott rólam, hogy lelkes autogramgyűjtő vagyok, ezért most is szereztem néhány aláírást; II. János Ádám liechtensteini uralkodó herceg és neje, Mária hercegnő örömmel írta be nevét a füzetembe, akárcsak Henrik luxemburgi nagyherceg és Habsburg Mihály főherceg, valamint Savoyai Viktor Emánuel herceg, az utolsó olasz király, II. Umberto (1904-1983) fia. A svéd királyi pártól is megpróbáltam aláírást szerezni, de XVI. Károly Gusztáv és Szilvia nem adott autogramot, miután Őfelsége határozottan közölte velem, hogy: "nem, soha". Erre Szilvia királyné - aki a mai napig megőrizte mesés szépségét - szomorúan így szólt felém: "Sorry".

A misén továbbá részt vett még Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, Karl Schwarzenberg cseh külügyminiszter, Semjén Zsolt magyar miniszterelnök helyettes, Jadranka Kosor horvát miniszterelnök, I. Mihály ex-román király valamint II. Szimeon egykori bolgár cár.

A gyászmise végén az emberek könnyes szemmel énekelték el a császári himnuszt, majd kivitték Habsburg Ottó koporsót és Európa krémjével, több ezer tisztelővel és hagyományőrzővel együtt kísértük el a Habsburg család hagyományos temetkezési helyére, a Kapucinusok  templomának kriptájában. A gyászmenet 2,5 kilométeren át kísérte utolsó útjára az utolsó magyar király fiát.

 

Nyugalomra helyezésekor a szertartásmester háromszor kopogott a kripta ajtaján. Bentről egy hang szólt ki:

- Ki van odakint? – kérdezte. Ekkor felsorolták a főherceg összes címét és politika tisztségét, mire bentről a nem ismerjük válasz érkezett. Csak a harmadik kopogtatás után nyitották ki a kaput, amikor a „Ki  kér bebocsátást?” kérdésre azt a választ kapták: „Ottó, egy halandó, bűnös ember”". Ezt nevezzük a Habsburgok „kopogtatási ceremóniájának"."

- Mészáros Márton -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!