Magyarország

2011.07.08. 13:39

Hőségriadó - Külön intézkedéseket hoztak a Balaton Soundon

Zamárdi  (MTI) - A vasárnapig tartó zamárdi Balaton Soundon külön intézkedéseket hoztak a hőségriadó miatt, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) pedig a főszezonban szokásos teljes készültségben teljesít szolgálatot az első igazán forró nyári hétvégén.

Zamárdi  (MTI) - A vasárnapig tartó zamárdi Balaton Soundon külön intézkedéseket hoztak a hőségriadó miatt, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) pedig a főszezonban szokásos teljes készültségben teljesít szolgálatot az első igazán forró nyári hétvégén.    A Balaton Sound sajtófőnöke, Vető Viktória pénteken arról tájékoztatta az MTI-t: a fesztivál orvosa a hőségriadóra való tekintettel felhívta a fesztiválozók figyelmét, hogy igyanak minél többet, 11 és 15 óra között lehetőleg maradjanak árnyékban, a napon pedig hordjanak fejfedőt. A szervezők a hőségriadó időtartamára felfüggesztik az ásványvíz bevitelre korábban előírt mennyiségi korlátozást, és vizet is osztanak a rendezvény területén. Emellett több helyen permetkapukat üzemeltetnek, és locsolják a koncertek közönségét, valamint felébresztik azokat, akik elalszanak a napon.

Vigyáznak a fesztiválozó fürdőzésének biztonságára

    A napi 20-25 ezer fesztiválozó fürdőzésének biztonságára a VMSZ vigyáz. Vető Viktória beszámolója szerint egy mentőhajó éjjel-nappal a vízen van. Ezenfelül hat vízimentő ad szolgálatot mentőkatamaránnal, mentő-kenuval, valamint parti figyelőszolgálattal.

    Este nyolctól reggel nyolc óráig tilos ugyan fürödni a tóban, de akkor is felügyeli a vizet két vízimentő, és a rendezvény biztonsági őrei is segítenek nekik.

    Tar Mihály, a balatoni vízimentést végző és koordináló VMSZ szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy számukra nem igényel extra felkészültséget a hőségriadó, hiszen a nyári főszezonban maximális készültségben teljesítenek szolgálatot. A sürgősségi mentőhajón kívül hat kisebb motoros mentőhajó és összesen mintegy százhúsz vízimentő vigyáz a Balatonban fürdőzők, hajózók biztonságára.

    A VMSZ szóvivője azt mondta: az utóbbi napokban gyarapodott a felborult vitorlások, eltűnt gyerekek és a strandi zúzódások miatti segítségkérések száma. Kedvezőnek nevezte viszont, hogy a nagyobb rendezvények biztonságára egyre többet áldoznak a szervezők. A VMSZ a Balaton Sound mellett két másik nagyobb balatoni rendezvény biztosítására kapott felkérést erre a hétvégére - tette hozzá Tar Mihály.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!