Magyarország

2011.07.07. 06:45

Egy nap, két robbanóeszköz Hajdú-Biharban

Berettyóújfalu, Csökmő - Egy gyerek úgy gondolta, hazaviszi a világháborús aknát…

Berettyóújfalu, Csökmő - Egy gyerek úgy gondolta, hazaviszi a világháborús aknát…

Vélhetően második világháborús lövedékmaradványt találtak szerda délelőtt a Berettyóújfalu Református Templom felújítási munkálatai során a dolgozók – közölte Kelemen Éva rendőrségi szóvivő. A hadnagy elmondása szerint a helyszínt lezárták és értesítették a Készenléti Rendőrség Tűzszerész szolgálatát. A balesetek megelőzése érdekében a rendőrség ideiglenes forgalomkorlátozást rendelt el az intézkedések befejezéséig.

Szerencsére megmutatta

Kedd délután Csökmőről érkezett bejelentés, miszerint ugyancsak világháborús robbanószerkezetet talált egy gyerek. A fiú Csökmő és Újiráz között, a szántóföldön találta a szárnyas aknát, ami megtetszett neki, s úgy gondolta, magával viszi. Egyik ismerősének odaadta, aki szerencsére gyanította, hogy az eszköz veszélyes, s értesítette a rendőrséget. A rendőrök a robbanóeszközt körülkerítették, majd értesítették a Magyar Honvédség Tűzszerész Szolgálatát.

HBN

Fogadják meg! - Mi van, ha bombát találunk?

  • Aki elhagyott robbanótestet vagy annak tűnő tárgyat talál, illetve ilyesmiről tudomást szerez, köteles haladéktalanul bejelenteni a helyi rendőrségnek vagy annak híján a települési jegyzőnek
  • A bejelentés alapján a rendőrség vagy a jegyző ellenőrzi annak valódiságát; megjelöli a feltételezett vagy azonosított robbanótest helyét, elhelyezi a robbanásveszélyre utaló figyelmeztető jelzést; jelez a Magyar Honvédség Tűzszerész Ügyeletére; a bejelentő gondoskodik a további intézkedésekről, így kiüríti a robbanótest közelében lévő lakóházat, folyamatosan őrizteti a veszélyeztetett területet
  • a robbanótestet vagy annak tűnő tárgyat a balesetek elkerülése érdekében ne mozgassák, ne ütögessék, ne szállítsák el

  • Debrecen (MTI) - Második világháborús robbanószerkezetet talált egy gyerek a Hajdú-Bihar megyei Csökmő és Újiráz közötti szántóföldön, a fiú a tárgyat magával vitte, majd egy ismerősének adta oda - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szerdán az MTI-vel.

    Aki elhagyott robbanótestet vagy annak tűnő tárgyat talál, illetve ilyen tárgy hollétéről tudomást szerez, köteles azt haladéktalanul bejelenteni a helyi rendőri szervnek, vagy ahol ilyen nincs, ott a települési önkormányzat jegyzőjének, aki a bejelentésről köteles értesíteni a területileg illetékes rendőri szervet.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!