Magyarország

2011.06.24. 13:26

Cozma-ügy - Román lap: itt az ideje, hogy ne szidjuk a magyarokat

<p>Bukarest, 2011. június 24., péntek (MTI) - Itt az ideje, hogy legalább most ne szidjuk a magyarokat, és ismerjük el, hogy jóval előbbre tartanak, mint mi, románok - írta pénteken az Evenimentul Zilei című napilap Marian Cozma volt román kézilabdázó meggyilkolása perében született ítélet kapcsán.</p>

A román országos napilap újságírója, Adrian Dobre szerint Románia számára "sokkoló" a Veszprém Megyei Bíróság ítélete, hiszen Romániában a végtelenségig szoktak húzódni a perek, miközben a magyar igazságszolgáltatás két és fél év után ítéletet hirdetett egy bonyolult ügyben.

    A szerző szerint ha Marian Cozma tragédiája esetleg Romániában történt volna meg, akkor a tettesek valószínűleg még most, két és fél évvel a gyilkosság után sem lennének rács mögött.

    Az újságíró úgy véli, ha már a románok átjárnak Magyarországra bevásárolni azért, mert általában a termékek olcsóbak, mint Romániában, akkor a románoknak "a magyar igazságszolgáltatás módszerét is kölcsön kellene venniük".

Tényszerűek voltak a román lapok

    A román lapok pénteken általában tényszerű tudósításban számoltak be a Veszprém Megyei Bíróság ítéletéről. A Jurnalul National című napilap megállapította, hogy "Cozma halála legalább az igazságszolgáltatás szintjén megbosszultatott".

    Életfogytig tartó fegyházra ítélte a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt csütörtökön első fokon a Veszprém Megyei Bíróság. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván 20 évi fegyházbüntetést kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!