Magyarország

2011.06.21. 15:38

Autóbusz-baleset az M70-esen - Az utasok többsége Spanyolországba megy tovább

<p>Nagykanizsa&nbsp; (MTI) - A kórházat elhagyó könnyű sérültek és a sértetlen utasok túlnyomó többsége még kedd délután továbbindul Spanyolországba, várhatóan nyolcan maradnak a nagykanizsai kórházban - közölte az MTI-vel az M70-es autóúton történt buszbalesettel kapcsolatban Ioan Bente, a román nagykövetség belügyi attaséja.</p>

Kedd hajnalban egy román autóbusz a Zala megyei Csörnyeföld közelében összeütközött egy Szlovénia felől érkező kamionnal. A balesetben a helyszínen öten meghaltak, s 27 sérültet szállítottak a mentők a nagykanizsai kórházba, ahol a rendőrség tájékoztatása szerint délelőtt meghalt egy további sérült; ő a hatodik halálos áldozat.

A Kanizsai Dorottya Kórházban tartózkodó Ioan Bente elmondta: a román Atlassib busztársaság Olaszországból irányított Magyarországra egy buszt. A balesetet szenvedett jármű utasainak nagy többsége úgy döntött, hogy folytatni szeretné az útját Spanyolországba.

A nagykanizsai kórház udvarára kora délután érkezett meg a busz, amely előzőleg felvette Csörnyeföldön, a faluháznál azokat az embereket, akik a baleset során nem sérültek meg. A kórházban azokra az utasokra vár, akik sérüléseik ellenére, saját felelősségükre tovább akarnak menni úti céljuk felé.

Nyolc sérültet ápolnak tovább Nagykanizsán

Az attasé szerint az életben maradt 35 ember közül várhatóan nyolcat ápolnak még tovább Nagykanizsán. Hazaszállításukról, állapotuktól függően, szintén a fuvarozó Atlassib gondoskodik majd.

Ioan Bente hozzátette: a sértetlen, illetve könnyebben megsérült utasok többsége azért akar Spanyolországba menni, mert tartózkodási és munkavállalási engedéllyel rendelkeznek, így van betegbiztosításuk is, amely fedezi az ingyenes ellátásukat a spanyol kórházakban.

Az MTI tudósítója a busz körül azt látta, hogy több utasnak be van kötve a keze, a szeme vagy a feje, néhányan nehezen mozgatták végtagjaikat, volt köztük, aki a nyakán merevítő gallért viselt. Ruházatuk, hajuk és csomagjaik a kamionból kiborult mészportól fehérek, sokaknak vérfoltos mindenük, láthatólag mosakodni sem nagyon volt idejük.

Bátorfi József, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója a még a kórházban tartózkodó sérültek állapotáról elmondta: most már bizonyosnak tűnik, hogy a három súlyos sérült közül kettőnél nem lesz szükség műtéti beavatkozásra. Mindkettőn CT-vizsgálatot végeztek, a leletek, illetve klinikai állapotuk alapján úgy ítélik meg, hogy súlyos hasi vagy mellkasi sérülésük ellenére nem kell megműteni őket.

Arra a kérdésre, hogy a kórháznak okozhat-e anyagi gondot a sérültek tömeges ellátása, a főigazgató azt mondta: nem tart ettől, mert ismeretei szerint a Románia és Magyarország közötti megállapodások értelmében a súlyos, életveszélyes ellátásokat finanszírozzák az egészségbiztosítók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!