Magyarország

2011.06.20. 17:50

A postás 100 ezer forintig viszi ki a lakcímre a nyugdíjpénztári reálhozamot

<p>Budapest&nbsp; (MTI) - A postás 100 ezer forintig viszi ki a lakcímre a nyugdíjpénztári reálhozamot, ennél nagyobb összeget a postán lehet átvenni; legkésőbb augusztus végéig mindenki megkapja az őt megillető pénzt és a számlaértesítőt, az utóbbit azok is, akik nem részesülnek tagi kifizetésben - derül ki a PSZÁF honlapján közzétett tájékoztatóból.</p>

A tb-rendszerbe visszalépett pénztártagok a hozamgarantált tőke feletti összeget (reálhozam) és a tagdíj-kiegészítés összegét igényelhetik vissza a magán-nyugdíjpénztári vagyonból a tájékoztató szerint.

A hozamgarantált tőke összegét a pénztárak a törvényben meghatározott módon számítják ki: a tag egyéni számláján jóváírt tagdíj és tagdíj-kiegészítés összegét felszorozzák a jóváírás hónapjára vonatkozó, KSH által közzétett inflációs rátával. Ezt követően a pénztár megvizsgálja, hogy az így kiszámított inflációval növelt tagdíj és tagdíj-kiegészítés összege (hozamgarantált tőke) kisebb vagy nagyobb, mint az egyéni számlán szereplő összeg. Ha a hozamgarantált tőke összege kisebb, akkor a különbözetet – a hozamgarantált tőke feletti összeget – kifizetik a volt pénztártag részére olyan módon, ahogy arról a pénztártag rendelkezett.

A magán-nyugdíjpénztári tagok háromféle visszafizetési mód közül választhattak, ezek: egy összegben való felvétel (lakcímre kiutalással, banki átutalással); önkéntes nyugdíjpénztári számlára utalás; valamint jóváírás a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben (tb-ben) létrejövő egyéni számlán.

A pénztárak 2011 márciusában levélben keresték meg azokat a tagokat, akik még nem nyilatkoztak a tagi kifizetés igénybevételének módjáról, és kérték, hogy jelezzék, milyen módon szeretnének hozzájutni a felvehető összeghez. A volt magán-nyugdíjpénztári tagok május 31-ig tehettek nyilatkozatot, és adhatták meg az utaláshoz szükséges adatokat (lakcím, bankszámlaszám, önkéntes nyugdíjpénztár neve, adószám, tagi azonosító stb.).

Amennyiben a tag nem nyilatkozott, a magánnyugdíjpénztár a pénzét automatikusan a pénztári nyilvántartásban szereplő lakcímére utalja ki a Magyar Postán keresztül. A volt tagnak járó összeget 100 ezer forintig a postai kézbesítő fizeti ki a lakcímen. Az első sikertelen próbálkozást követően a kézbesítő értesítőt hagy a címzettnél, amelynek alapján a postai értesítőn szereplő postán veheti át a pénzt. A 100 ezer forint feletti összegek esetében a volt pénztártag a postai kézbesítőtől kapott értesítő alapján a postán veheti át a neki járó összeget.

A posta az értesítést követő 10 munkanapon túl az át nem vett összeget visszaküldi a magánnyugdíjpénztárhoz. A kassza a pénzt a Nyugdíjbiztosítási Alapnak utalja át, s az összeg a tag társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számlájára kerül.

Mivel a pénztáraknak a tagi követelések értékét át kellett utalniuk a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak, a volt tagoknak járó reálhozamot és tagdíj-kiegészítést onnan kell visszaigényelniük július 20-tól.

A pénztáraknak 2011. augusztus 31-ig kell teljesíteniük

A pénztáraknak a tagi kifizetéseket - a tag nyilatkozatának megfelelően - a visszaigényelt összeg jóváírását követő 8 munkanapon belül, de legkésőbb 2011. augusztus 31-ig kell teljesíteniük. Vagyis, a volt magán-nyugdíjpénztári tagok legkésőbb 2011. augusztus végéig számíthatnak a kifizetésekre.

A pénztárak a kiutalást követően elkészítik a tagokkal kapcsolatos elszámolásokat, majd rövid határidőn belül elküldik a számlaértesítőket, amelyekben a volt pénztártagok pontos információkat kapnak egyéni számlájukról és az őket megillető tagi kifizetés (hozamgarantált tőke feletti összeg, tagdíj-kiegészítés) összegéről is. A vonatkozó szabályok értelmében számlaértesítőt minden visszalépő tag kap legkésőbb augusztus 31-ig, az is, aki a kalkuláció alapján nem részesül tagi kifizetésben.

A tájékoztató megjegyzi: vannak olyan magánnyugdíjpénztárak, amelyeknek egyes portfólióiban nem képződött reálhozam, ezeknél az érintettek nem számíthatnak ilyen jellegű kifizetésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!