Magyarország

2011.05.05. 20:19

Egy nap két diagnosztikai szupergépet is átadtak idehaza

<p>A szívkatéterezés szükségességét megállapítani képes korszerű orvosdiagnosztikai vizsgálat érhető el mostantól Magyarországon a budapesti Pozitron-Diagnosztikai Központban.</p>

A Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumában pedig olyan diagnosztikai berendezést állítottak üzembe, amely egy szívdobbanás ideje alatt képes hiteles kórképet adni érrendszeri és daganatos betegek állapotáról. A pesti vizsgálatot egyelőre nem támogatja az OEP, a kaposvárit igen, de csak beutalóval lehet igénybe venni, és nem megelőző, szűrő jelleggel.


A Pozitron-Diagnosztikai Központ szív-Pet vizsgálattal a szűkületek mellett átjutó véráram mennyisége mérhető, melyből egyértelműen eldönthető, elegendő-e az áthaladó vér mennyisége. Ezáltal pedig teljesen szűrhetővé válik, szükség van-e a szívkoszorúér tágítására vagy más műtéti beavatkozásra. A szív-Pet berendezést már egy ideje használják daganatos betegek diagnosztizálására is, de egy speciális, Magyarországon gyártott izotópnak - az ún.11 c acetátnak - köszönhetően mostantól nem csupán anatómiailag képesek vizsgálni az erek állapotát, hanem funkcionálisan is. Ez azt jelenti, hogy ezzel a vizsgálattal kockázatmentesen megfigyelhető az erek tényleges működése. Az eljárást egyelőre nem támogatja a társadalombiztosítás, de nem kizárt, hogy a jövőben tárgyalásokat kezdeményeznek a dologról. A rákdiagnosztikánál alkalmazott izotóp azonban 2012-ig OEP-támogatott. Ilyen típusú érrendszeri vizsgálat eddig csak Amerikában működött, azonban május 5-től Budapesten is elérhető.

A Kaposváron ma üzembe helyezett berendezésnek köszönhetően pedig egész testet vizsgáló diagnosztikai rendszerrel bővült a közegészségügyi ellátás. Az ún. Definition Flash CT teljesen kockázatmentes és átlagosan 0,28 másodperc alatt képes pontos eredmények kimutatására. Az OEP teljes mértékben finanszírozza a vizsgálat költségeit, így a speciális CT-re szoruló betegek, kardiológus javaslatára térítésmentesen vehetik igénybe a szolgáltatást. Ez a vizsgálat - a szív-Pettől eltérően - előzetes szűrésként azonban nem vehető igénybe, csak indokolt esetben, orvosi beutalóval vehető igénybe. Ehhez hasonló diagnosztikai eszköz van már a Semmelweis Egyetem birtokában is, ám a kaposvári a leggyorsabb és legkorszerűbb.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!