Magyarország

2011.05.20. 17:03

A hétpettyes katica lett az év rovara

<p>A hétpettyes katicát választották az év rovarának. A Magyar Természettudományi Múzeum tájékoztatása szerint talán ez a legismertebb és a legkedveltebb hazai rovar, amelynek bemutatása mégis tartogathat meglepetéseket. Számos népi hiedelem fűződik hozzá, gyermekversek, dalok szólnak róla, kedves nevekkel illetjük, mintázata átlényegülve, leegyszerűsödve divatbemutatón is megjelenhet.</p>

Számos magyar neve ismeretes, például hétpettyes böde, böde-bogár, katóbogár, kata, katóka, tehénke, Isten-tehene, katalinbogár, katalinka, katinka, fuss-kata, katica, kóskata, katapila, katicska, bilibáncs. Testhossza 5,5-8 milliméter között változhat, a nőstények kissé nagyobbak. Teste szinte félgömb alakú, a hasoldala lapos. Feje és előháta fekete, és a valóságban több mint 7 folt van az állatka hátán, de a határozott fekete foltok 7 fekete pöttyként jelentkeznek. A hétpettyes katica gyakorlatilag mindenhol megtalálható, leggyakrabban a gyepszintben és a cserjeszintben.

Pénteken délután döntött az év rovaráról a Magyar Rovartani Társaság. Most először, hagyományteremtő céllal jelölik ki az év madara, az év fája és az év vadvirága mintájára létrehozott év rovarát. A kampány célja, hogy a társadalom szélesebb rétegeinek figyelmét egy-egy rovarra irányítsák. Ezzel nemcsak az adott faj, hanem annak élete, életkörülményei is előtérbe kerülnek, így a rovar bemutatása a természeti folyamatok jobb megértését is elősegíti.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!