Magyarország

2011.04.08. 17:07

Védett állatokat ölne Semjén Zsolt - Hírszerző

<p>Egy sor védett állatfaj, elsősorban madarak vadászhatóvá tételéért lobbizik Semjén Zsolt a Vidékfejlesztési Minisztériumnál - derül ki a Hírszerző birtokába jutott levélből. Egy természetvédő szerint a miniszterelnök-helyettes ezzel valójában csak az énekesmadarak kilövését kedvelő külföldi vadászokat szeretné az országba csábítani.</p>

A "vadászat méltóságának helyreállítását és a vadászokat érő méltánytalanságok megszüntetését" ígérte Orbán Viktor helyettese, akit a kormányváltás után választottak meg az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökének. Semjén Zsolt január közepén a Vadászati Védegylet elnökeként írt levelet a vidékfejlesztési miniszternek, amelyben azt javasolta, hogy egészítsék ki az itthon vadászható vadfajok listáját. Több javaslatot is tett a vadászok megbecsültségének visszaállítására, több fajt is felsorolt, amelyre szívesen lőnének a vadászok - csakhogy mindegyik védett állat.

A nemzeti sajátosságokra hivatkozva, az erdei szalonka tradicionális tavaszi vadászatát vissza kell állítani - írta a levélben. Hozzátette: meg kell győzni az EU szakbizottságát arról, hogy a Magyarországon évente elejtésre kerülő 2000 darab szalonka nem befolyásolja az európai állomány létszámát. Vadászhatóvá tenné Semjén Zsolt a nyári és kanadai ludat, a barátrécét, a menyétet és a nyusztot is.

A vadászok közérzetjavítását célzó javaslatok miatt nyílt levelet írt Semjén Zsoltnak egy környezetvédő, amelyben azt követeli, hogy azonnal vonja vissza a kéréseit. Gera Pál, a Fővárosi Állat- és Növénykert korábbi állatgondozója, Pro Natura díjas természetvédő szerint akkor, amikor "nemzeti konzultációt keretén belül kikérték az emberek véleményét arról, szerepeljen-e az új alkotmányban az, hogy kötelességünk megőrizni a Kárpát-medence élővilágát, annak sokszínűségét", elfogadhatatlan, hogy Semjén Zsolt madár- és emlősfajok vadászhatóvá tételére tesz írásbeli javaslatot.

Gera Pál a Hírszerzőnek azt mondta: Semjén Zsoltnak szerinte láthatóan fogalma sincs a hazai vadállomány helyzetéről, a miniszterelnök-helyettes által felvázolt elképzelések teljesen szembe mennek a szakma törekvéseivel.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!