Magyarország

2011.04.12. 17:52

Tétényi köszönésnek tekinti Orbán és Schmitt biccentését

<p>Esztergom polgármestere abban bízik, hogy látványos hétvégi akciója után egyeztetés kezdődik a kormányzattal a város helyzetéről. Tétényi Éva egy kétszáz fős csoport élén gyalogosan érkezett Esztergomból Budapestre múlt szombaton, hogy átadjon a miniszterelnöknek egy petíciót, amelynek több mint hétezer aláírója a város képviselő-testületének feloszlatását kéri.</p>

Nem arra számít, hogy azonnal megkezdődik a képviselő-testület feloszlatásának folyamata, de az esztergomi problémákat már nem lehet nem tudomásul venni - mondta a Független Hírügynökségnek kedden Tétényi Éva. A város független polgármestere közölte: a tavaly őszi önkormányzati választás óta nem működnek vele együtt a testület többségét adó kormánypárti képviselők. Már négyszer írt levelet az ügyben Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki a Fidesz elnöke és egyben Esztergom díszpolgára is.

Arra a kérdésre, hogy a törvény szerint fennállnak-e Esztergomban az önkormányzati testület feloszlatásának feltételei, a polgármester azt mondta: az idei költségvetésben a kötelező önkormányzati feladatokra sem szavazott meg a testület elegendő pénzt, így arra számít, hogy nyárra, de legkésőbb szeptemberre sok önkormányzati intézmény működésképtelenné válik. A testületi többség olyan döntéseket is hozott, amelyek miatt többen is Alkotmánybírósághoz fordultak. Tétényi Éva közölte azt is: eddig elsősorban kisebb településeken voltak adósságrendezési eljárások, ekkora városban, mint Esztergom, még nem. Emiatt is szükségük lenne szakmai segítségre a kormányzattól.

A polgármester még tavaly novemberben, nem sokkal megválasztása után kérte a bíróságtól az adósságrendezési eljárás megindítását a város 90 napon túli tartozásai miatt, és megvétózta a fideszes többségű képviselő-testület határozatát, amely arra utasította, hogy további hitelekből fizesse ki a lejárt adósságokat.

Sajtóhírek szerint hétfőn a Parlamentben a Schmitt Pál köztársasági elnök egyszer, Orbán Viktor miniszterelnök pedig kétszer is jól láthatóan meghajolt az egyik páholyban ülő polgármester felé. Tétényi Éva ezzel kapcsolatban azt mondta: ezt köszönésnek tekinti; az egyik képviselő hozzászólása során bemutatta őt, a köztársasági elnök és a kormányfő nyilvánvalóan üdvözlésnek szánta a mozdulatot.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!