Magyarország

2011.04.13. 14:57

Nemkívánatosak Gyöngyössolymoson - a megyei kormányhivatal napokon belül kialakítja álláspontját

<p>Napokon belül kialakítja hivatalos jogi álláspontját a Heves Megyei Kormányhivatal a gyöngyössolymosi "nemkívánatos" személyek ügyében. Azt azonban már most szeretnék hangsúlyozni, hogy a szabad mozgás és a tartózkodási hely megválasztásának joga alkotmányos alapjog.</p>

Mint ismert, a Heves Megyei Hírlap március végén írt arról, hogy négy helybélit és két újságírójukat nemkívánatos személynek nyilvánította Gyöngyössolymos képviselőtestülete. Az erről szóló határozatot egy helyi lapban is közzétették és a lap információi szerint a községházán is kifüggesztették. A Független Hírügynökség még aznap arról számolt be, hogy az érintettek, bár várták volna, magyarázatot nem kaptak, mivel a szóban forgó napon nem volt ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban.

Az ügyben már Szabó Máté is vizsgálatot indított. Az ombudsman múlt heti közleményében azt írta, a tudósításokban megjelentek alapján felmerült a jogállamiság elvéből levezethető jogbiztonság követelménye sérelmének, illetve közvetlen veszélyének gyanúja. Az ügy kapcsán tájékoztatást is kért a Heves Megyei Kormányhivataltól.

Szerdán a Heves Megyei Kormányhivatal arról tájékoztatott, hogy ők - hasonlóan az ombudsmanhoz - a sajtóból értesültek a történtekről. Elmondásuk szerint a szóban forgó, február 12-én megtartott képviselő testületi ülés jegyzőkönyve a 15 napos törvényi határidőn túl, csak e hét kedden érkezett meg a Heves Megyei Kormányhivatalba, többszöri sürgetésük ellenére. Ígéretük szerint napokon belül kialakítják hivatalos jogi álláspontjukat az ügyben, de azt már most is szeretnék hangsúlyozni, hogy a szabad mozgás és a tartózkodási hely megválasztásának joga alkotmányos alapjog.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!