Magyarország

2011.04.18. 15:28

Megszavazták az új alkotmányt

<p>Elfogadták Magyarország új alkotmányát hétfőn kora délután a parlamentben. Az új alaptörvényre az országgyűlési képviselők közül 262-en voksoltak igennel, 44-en nemmel és 1 képviselő tartózkodott.</p>

Elfogadták Magyarország új alkotmányát hétfőn kora délután a parlamentben. Az új alaptörvényre az országgyűlési képviselők közül 262-en voksoltak igennel, 44-en nemmel és 1 képviselő tartózkodott, az MSZP és az LMP képviselői pedig nem vettek részt a szavazáson. Az eredmény kihirdetését a kormánypárti képviselők tapssal fogadták.


Megszavazták Magyarország új alkotmányát hétfőn délután a parlamentben. Az új alaptörvényre a fideszes és KDNP-s képviselők, illetve Pősze Lajos független képviselő szavazott igennel, míg a Jobbik frakciójának tagjai nemmel. Az MSZP képviselői, ahogyan az alkotmányozás folyamatában, úgy a szavazáson sem vettek részt és szintén nem volt bent az ülésteremben a voksolás idején az LMP frakciója sem.

Az alaptörvény megszavazását Kövér László házelnök történelmi pillanatnak nevezte. Véleménye szerint az megteremti a történelmi jogfolytonosságot és lezárja a rendszerváltás folyamatát.

Az új alaptörvény a Nemzeti Hitvallással kezdődik.

Az alkotmányba bekerült - többek között - hogy a bírói jogviszony alsó korhatára 30 év, a felső pedig a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatár. A zárószavazás előtti módosították úgy az alkotmányt, hogy a legfőbb ügyész kivételével az ügyész szolgálati jogviszonya is az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhat fenn.

Ugyancsak bekerült az új alkotmányba, hogy az Alkotmánybíróság szűkített jogköre mindaddig megmarad, míg az államadósság nem csökken a nemzeti össztermék 50 százaléka alá.

Rendelkezik az alaptörvény arról is, hogy a köztársasági elnök feloszlathatja az Országgyűlést abban az esetben, ha a képviselők az adott évre vonatkozó központi költségvetést március 31-ig nem fogadják el.

Magyarország új alkotmányát Schmitt Pál köztársasági elnök várhatóan egy hét múlva, húsvét hétfőn fogja aláírni ünnepélyes keretek között. Az alaptörvény 2012. január elsején lép életbe.
- Független Hírügynökség -


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!