Magyarország

2011.04.05. 19:16

Katasztrófahelyzetben meg kell szakítani a műsort

<p>Katasztrófahelyzet esetén egyes médiumok kötelesek megszakítani műsorukat és tájékoztatni az embereket - a médiatörvény erről szóló pontjának szabályozásáról írtak alá együttműködési megállapodást a katasztrófavédelmi főigazgatóság és a médiahatóság vezetői.</p>

A katasztrófahelyzetekkel kapcsolatos információk terjesztésével kapcsolatban írt alá kedden együttműködési megállapodást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az új médiatörvény szerint a négy közszolgálati és a közösségi műsorszolgáltatóknak műsorukat megszakítva kell beszámolniuk az eseményekről, illetve így kell tenniük azoknak a médiumoknak is, amelyeknek vételkörzetében a tragédia történt.

A közlemények küldésében, illetve fogadásában egy elektronikus levelező rendszer nyújt segítséget, ide "kötik be" a négy közszolgálati, az országos kereskedelmi és a közösségi médiaszolgáltatókat. Ez a rendszer garantálja a jövőben azt, hogy a veszélyre figyelmeztető üzenet minden körülmények között eljusson az emberekhez. Az NMHH emellett elektronikus úton hozzáférést biztosít a katasztrófavédelemnek a médiaszolgáltatókról vezetett hatósági nyilvántartásához.

Amennyiben katasztrófa történne, az médiahatóság szakmai segítséget nyújt a kiesett hálózatok helyreállítását végző polgári védelmi szervezeteknek, közreműködik a katasztrófahelyzet kezeléséhez szükséges kiegészítő hírközlési kapacitások létrehozásában, illetve a szükséges információknak, az egyéb hálózatok felhasználásával történő továbbításában. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vállalásai között az szerepel, hogy a települések polgári védelmi besorolásának figyelembe vételével megadja, és aktualizálja a veszélyforrások konkrét adatait, valamint hatáskörzetét annak érdekében, hogy ezekkel a hírközlés veszélyhelyzeti felkészítésénél számolni lehessen.
- Független HÍrügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!