Magyarország

2011.04.16. 18:10

Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktor és kormánya elárulta a köztársaságot

<p>Az elfogadás előtt álló új alkotmány ellen, a köztársaság mellett és a demokrácia helyreállításáért demonstráltak a Magyar Demokratikus Charta rendezvényén szombat délután Budapesten, a Batthyány-örökmécsesnél. A rendezvényen becslések szerint nagyjából két-háromezren gyűltek össze. A tüntetés nem sokkal szombaton este fél hat után ért véget, a tömeg szétoszlott, a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója semmilyen atrocitást nem tapasztalt.</p>

Vádolom Orbán Viktort és kormányát, hogy elárulta a köztársaságot - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, a rendezvény vezérszónoka. A volt miniszterelnök összesen tizenegy pontban foglalta össze azt, amivel a mostani miniszterelnököt és kormányát vádolja. Azt mondta: meghamisítják és ellopják történelmünket.

Lábbal tiporják a szabad sajtót, politikai célra használják fel az ügyészséget és megfélemlítik a bíróságot. Az Orbán Viktor és kormánya elleni vádak között említette a volt kormányfő, hogy korlátozzák szerinte a szellemi-kulturális élet szabadságát, "bűnös érzéketlenséggel" figyelik a szegénységet, szétzilálják a közszférát, tétlenül nézik és tűrik a legszegényebbek elleni erőszakot, elszigetelik Magyarországot a világtól és Európától, Orbán Viktor pedig egyeduralomra tör - sorolta.

Gyurcsány Ferenc szerint a feladat most az, hogy meg kell szervezni a demokratikus ellenzéket. Úgy látja: nem lesz elég leváltani ezt a kormányt, meg kell alkotni a nyugatos polgári Magyarország programját, és újra kell építeni a köztársaságot.

A beszédet sokszor taps szakította meg, többen a színpad közelében azt skandálták, hogy "Orbán, takarodj!". A volt miniszterelnök előtt többen felszólaltak a készülő alkotmány illetve az alkotmányozás ellen, a köztársaság mellett, a demokrácia helyreállításáért illetve a szegényeket sújtó intézkedések ellen. A szónokok között volt Iványi Gábor metodista lelkész, Bauer Tamás közgazdász, korábbi SZDSZ-es képviselő, Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF korábbi szóvivője és videoüzenetet küldött például Konrád György író, Vitányi Iván szocialista képviselő, Heller Ágnes filozófus, Debreczeni József és Pusztai Erzsébet volt MDF-es képviselők.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!