Magyarország

2011.04.12. 17:32

Egyelőre csak ígéret a tűzoltók túlórapénze

<p>Továbbra is homályos, ki fogja kifizetni a tűzoltók elmaradt túlmunkajuttatásait. Majdnem 6,5 milliárd forintról van szó, amelyet az állami tűzoltóságoknak járó 72 millió forint kivételével az önkormányzatoknak kellene kifizetniük.</p>

Arról még nincs döntés, hogy ehhez kapnak-e valamiféle állami támogatást.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, Kontrát Károly államtitkár és Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a tűzoltók 2004. május 1-jétől 2007. december 31-éig eltelt időszakban elmaradt túlmunka díjakat ez év végéig kell kifizetni a tűzoltóknak. 6,5 milliárd forintról van szó, ennek nagy részét az önkormányzatoknak kell kifizetni, erre Pintér Sándor belügyminiszter fel is fogja kérni az önkormányzatokat. Az év végéig az állami tűzoltóságoknak a 6,5 milliárdból járó 72 millió forintot az állam az év végéig kifizeti.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a Független Hírügynökség kérdésére azt mondta, hogy a majdnem 6,5 milliárdos kifizetésre nincs fedezet az önkormányzatoknál. A tűzoltók bére csak átfutó tételként jelenik meg náluk, hiszen annyit adnak tovább, amennyit a központi költségvetésből erre kaptak. Az önkormányzatok felelőssége az épületek, eszközök, járművek fenntartási költségeiben van, erre nem kevés pénzt áldoznak - tette hozzá.

A Független Hírügynökség a Belügyminisztériumtól azt kérdezte, hogy kapnak-e ehhez támogatást az önkormányzatok a központi költségvetésből vagy maguknak kell kigazdálkodniuk, illetőleg elképzelhető-e más megoldás. A tárcánál úgy tájékoztattak, hogy a hétfői sajtótájékoztatón elhangzottakhoz tartják magukat, vagyis ebben a témában megkeresik az önkormányzatokat. Arról, hogy azok kapnak-e bármilyen pénzt a kifizetéshez, még nincs döntés.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!