Magyarország

2011.04.11. 15:42

Döntött az Országgyűlés az új alkotmány módosítóiról

<p>Elfogadta hétfői ülésén az Országgyűlés azokat az alaptörvényhez benyújtott módosító javaslatokat, amelyeket a kormánypárti frakciók támogattak. Az MSZP és az LMP képviselői nem vettek részt a szavazásban. A végszavazás április 18-án lesz, a köztársasági elnök április 25-én, ünnepélyes keretek között írja alá a szöveget.</p>

A hétfői szavazás során támogatást kapott az önvédelemhez való jog. Bekerül az alaptörvénybe a ténylegesen életfogytig tartó szabadságvesztés lehetősége. A kormánypárti frakciók a korábbi vita után végül támogatták, ezért bekerül az alkotmányba, hogy a bírói jogviszony alsó korhatára 30 év, a felső pedig az öregségi nyugdíjkorhatár, azaz jelenleg a 62, a későbbiekben a 65 éves kor legyen.

Az új alaptörvény szövegében a megye kifejezés szerepel majd, nem a vármegye. Az Országgyűlés választja majd meg az alapvető jogok országgyűlési biztosát, akinek két helyettese lesz. A környezeti jogok védelme érdekében új passzus kerül az alkotmányba, eszerint tilos lesz elhelyezésre szánt szennyező hulladékot behozni Magyarországra.

Az Alkotmánybírósággal kapcsolatos módosítások megkapták a szükséges támogatást. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője viszont visszavonta azt az indítványát, amely szerint az alkotmánybíráknak a jövőben az úgynevezett történelmi alkotmány alapján kellett volna döntéseket hozniuk.

A kormánypártok által támogatott előterjesztések alapján az új alaptörvényben nem szerepel majd például a kiskorúak után járó szavazati jog, illetve az eredeti tervekkel ellentétben nem tüntetik fel az igennel szavazó képviselők nevét.

A Fidesz parlamenti frakciójának hétfő délelőtti ülése után Lázár János frakcióvezető azt mondta: a bírák mellett az ügyészek korhatáráról szóló javaslatot zárószavazás előtti módosító indítványként fogják beterjeszteni. Zárószavazás előtti módosító indítványt fogadnak majd be arról is: ha egy jogszabály arra kötelezi az önkormányzatokat, hogy valamilyen kérdést helyi jogszabályban szabályozzanak, de ezt elmulasztják, akkor a kormányzat, illetve az ezzel megbízott szervezet ezt megtehesse helyettük.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!