Magyarország

2011.04.26. 14:21

Az atomenergia ellen tiltakoznak a természetvédők

<p>El kell vetni az atomenergia használatát - a többi között ez szerepel abban az energetikai állásfoglalásban, amelyet a Greenpeace Magyarország és a Magyar Természetvédők Szövetsége juttatott el Fellegi Tamásnak. A 138 civil szervezet által támogatott javaslataikat tartalmazó dokumentumot kedden délelőtt, a csernobili szerencsétlenség 25. évfordulója alkalmából rendezett utcaszínház keretében adták át.</p>

Huszonöt évvel a csernobili katasztrófa, nyolc évvel a súlyos paksi üzemzavar és a hét hete történt súlyos fukusimai baleset után a világ sok országában újraértelmezik az energetika kérdéseit - hívják fel a figyelmet természetvédők. Éppen ezért a Greenpeace Magyarország és a Magyar Természetvédők Szövetsége energiapolitikai javaslatokat dolgozott ki, amelyet kedden adtak át Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszternek a csernobili szerencsétlenség 25. évfordulóján.

A környezetvédő szervezetek által készített javaslat hat fő ponton tárgyalja az energiapolitika helyzetének javítását, amelyek között szerepel például, hogy Magyarország tűzze ki célul az össztársadalmi energiafelhasználás csökkentését, valamint, hogy el kell vetni az atomenergia használatát, és a megújuló energiákra kell alapozni jövőjét. A javaslat szerint szemléletformáló programok segítségével a lakosságnak segíteni kell az életmódváltáshoz és végül a kormányzatnak újra kell gondolnia a készülő energiastratégiát.

Rohonyi Péter, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse szerint a paksi blokkok élettartam-hosszabbításához nem lehet elég a csupán papírmunkával járó tervezett stressz teszt, mielőbb szükség van független, átlátható nemzetközi felülvizsgálatra, az elnyűtt blokkok és biztonsági rendszereik fizikai terhelés-ellenőrzéseire is.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!