Magyarország

2011.04.12. 14:47

A legjobb is csak "jó" a gyorspácolt sonkák közül

<p>A húsvéti sonkavásárlásnál a legfontosabb támpont az árucímke legyen - hívja fel a figyelmet a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (Fébész).</p>

A hagyományos, többhetes sonkakészítést legtöbbször leváltó gyorspácolás tényleg napok alatt lezajlik, a húskészítők  aromákat, ízfokozókat tesznek a húsba, amelybe a pácot sokszor injekcióval adják.

A címkén a gyártóknak fel kell tüntetnie (a sertést leszámítva) az állatfajtát, a testtájat, az előkészítés módját (darabolt vagy kötözött), a hőkezelését (nyers vagy főtt), a pácolásét, a füstölését. Nyers sonkák esetében az elkészítési tudnivalókat is közölni kell. A vásárlásnál ezen felül fontos a hús állaga is: ne legyen túl kemény, de nyomás nélkül ne engedjen vizet - tanácsolja a Kosár Online Fogyasztóvédelmi Magazin, melynek tesztjén a vákuumcsomagolt, gyorspácolt sonkák közül a legjobb is csak "jó" minősítést szerzett.

A teszt során az egyik termék összetevőinél még a hemoglobin (vér) is megtalálható volt, amelyet a készítő feltehetően a hús színének javításáért használt. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint ezek az áruk is sonkák. Természetesen az igazi élmény a hagyományos parasztsonkában keresendő, amely kóstolásakor az emulgálószer, az ízfokozó és a glükózszirup helyett a pácban használt boróka, fenyőmag és koriander íznyomait fedezhetjük fel, és amelyekben a bükkfüst-aroma vagy füstkivonat helyett ezek eredetije érvényesül.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!