Magyarország

2011.04.05. 16:41

A köztisztviselőket sem lehet kirúgni indoklás nélkül

<p>Alkotmányellenes a köztisztviselők indoklás nélküli felmentéséről szóló szabályozás - ezt állapította meg keddi ülésén az Alkotmánybíróság. Az indoklás szerint ugyanis sérti például az emberi méltósághoz való jogot. A taláros testület korábban hasonlóan döntött a kormánytisztviselők ügyében is.</p>

Alkotmányellenes a köztisztviselők jogállásáról szóló törvénynek az a szabálya, amely lehetővé teszi a munkáltató számára az indoklás nélküli felmentést - ezt állapította meg egyhangúlag keddi ülésén az Alkotmánybíróság. Ezt azzal indokolták, hogy sérti a jogállamiság elvét, a munkához és a közhivatal viseléséhez való jogot, a bírósághoz fordulás jogát, illetve az emberi méltósághoz való jogot.

Az Alkotmánybíróság - közleményük szerint - nem vitatta, hogy az államszervezet hatékony működése indokolhatja a felmentési lehetőségek könnyítését, ennek azonban nem lehet módja a munkáltató korlátlan döntési joggal való felhatalmazása.

A taláros testület az alkotmányellenes rendelkezést a határozat közzétételét követő nappal megsemmisítette. A megsemmisítés időpontjának meghatározásakor az Alkotmánybíróság figyelemmel volt arra, hogy - szemben a kormánytisztviselői jogviszonyra vonatkozó szabályozással - a köztisztviselői jogviszony megszüntetése az indokolás nélküli felmentést lehetővé tevő rendelkezés megsemmisítésével átmenetileg sem marad szabályozatlan.

Korábban egyébként az Alkotmánybíróság hasonló határozatot hozott a kormánytisztviselők esetében is.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!