Magyarország

2011.03.04. 21:36

Év végéig marad a megújuló energiák átvételi rendszere

<p>A héten jóváhagyott megállapodásnak megfelelően a megújuló energiák átvételi rendszere az év végig változatlan marad, ugyanakkor az év közepétől megváltozik a földgáz és biomassza alapú kapcsolt energia termelők támogatási rendje.</p>

Azzal, hogy a továbbiakban nem az áramátvételt, hanem a hőtermelést fogjuk "díjazni" növekedhet a KÁT társadalmi hasznossága - írta Facebook oldalán pénteken Bencsik János, klíma- és energiaügyi államtitkár. A KÁT, vagyis a "kötelező átvételi rendszer" kapcsán korábban egyébként Bencsik álláspontja és párttársa, Lázár János elképzelései között ellentét volt. Lázár módosító javaslatokat is benyújtott az energiatörvényhez, ezek most okafogyottakká váltak.

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, Lázár János január 21-én nyújtott be javaslatot az Országgyűlésnek a megújuló energiát hasznosító és az úgynevezett kapcsolt energiát termelő erőművek támogatásának csökkentéséről. Az előterjesztés lényege, hogy módosítanák az energiatörvényt és két lépcsőben, 25 majd 35 százalékkal vennék vissza az árát az olyan kapcsolt, illetve zöld energiának, amelyet a kötelező átvételi rendszerben, vagyis a KÁT-ban vesznek át. Lázár János módosító javaslatát nemcsak szakmai szervezetek, hanem párttársa, Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár is vitatta.

A szabályozás szerint a rendszerben lévő erőművektől az itthoni villamosenergia-ellátó hálózatot irányító Mavir köteles a piaci átlagárnál magasabb összegért átvenni a megtermelt áramot, cserébe az előállított távhőt ezek a szolgáltatók más rendszerekhez képest olcsóbban tudják továbbadni fogyasztóiknak. A KÁT-ot eredetileg azért találták ki, hogy így támogassák a megújuló energiát előállító erőműveket. A valóságban azonban a rendszerben jelentős részben nem a megújuló, hanem a kapcsolt energiát előállító erőművektől vesznek át energiát. A kapcsolt erőművek hőt és áramot is előállítanak.

Bencsik János államtitkár pénteken a Facebook oldalán azt írta: megállapodás született a héten a KÁT rendszer átalakításáról. A kötelező átvételi rendszer így megmarad, de a kapcsolt energiatermelésnél a hőátvételt fogják támogatni az áramátvétel helyett. A megújuló energiák átvételi rendszere 2011 végéig változatlan marad, a földgáz és biomassza alapú kapcsolt energia termelők támogatási rendje az év közepétől változik meg.

Bencsik az oldalon a Lázár János korábbi módosító javaslatának elvetésével kapcsolatos sajtóhírekre is reagált. "Erős újságírói túlzás az a megfogalmazás, amely szerint a Kormány lesöpörte volna Lázár János módosító indítványát. Mindössze annyi történt, hogy a társadalmi elvárásokon alapuló politikai célokat összhangba hoztuk a szakpolitikát érintő műszaki és gazdasági szempontokkal. Ennek következtében okafogyottá vált a módosító indítvány."- írta Bencsik jános.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!