Magyarország

2011.03.31. 12:45

Kimutatható, de továbbra sem veszélyes a jód-131-es izotóp

<p>Noha Magyarországon is kimutathatóvá vált a japán atombalesetből származó jód-131-es izotóp, idehaza továbbra sem kell tartani az egészségre ártalmas sugárzástól - erősítette meg legújabb közleményében Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója.</p>

A szakember idézi az Országos Atomenergia Hivatal március 30-i délutáni közleményét, amely szerint európai környezetellenőrző állomások 10 és 500 mikroBq/m3 (mikro-becquerel per köbméter) koncentrációban mutattak ki radioaktív jód-131-es izotópot a levegőben. Ez az aktivitáskoncentráció csak a rendkívül érzékeny nukleáris méréstechnika segítségével mérhető. Ennek sugárvédelmi, egészségügyi következménye egyáltalán nincsen, mert ez a természetes sugárzás által adott háttérhez képest elhanyagolható dóziskövetkezményekkel jár, annál több mint 10 milliószor kisebb - írja Aszódi Attila.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!