Magyarország

2011.03.31. 15:55

Jelentős többlettel zárt a fizetési mérleg

<p>Több mint 2000 milliárd euró többlettel zárt tavaly a folyó fizetési mérleg, a tavalyelőtti 332 millió euró után - tette közzé csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.</p>

Tavaly a negyedik negyedévben a folyó fizetési mérleg többlete - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - 534 millió euró, az éves többlet pedig 2031 milliárd euró volt. Az export és az import szintje, továbbá az áruforgalmi egyenleg kiigazított értéke is meghaladta az előző negyedévi értékeket. A szolgáltatások bevételi többlete a negyedik negyedévben a szezonális hatásokat kiszűrve 572 millió euró lett. A szezonális hatásoktól megtisztított jövedelmek egyenlege mínusz 1405 millió euró volt, a hiány mértéke tovább nőtt a negyedik negyedévben is.

Tavaly az utolsó negyedévében a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség - a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege - 875 millió euró volt. 2010-ben a reálgazdasági mérleg többlete továbbra is magasabb, mint a jövedelemmérleg hiánya. Az áruforgalomban az exportbevételek 2009 elejétől, az importkiadások 2009 második félévétől szezonálisan igazítva meghaladták az előző negyedéves szintet.

A fizetési mérleg többlete segíthet a forint árfolyamának erősödésében is, bár itt a külső tényezők is fontos szerepet játszanak.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!