Magyarország

2011.03.09. 15:01

INFLUENZA: Csaknem negyedével kevesebb az új fertőzött, a halottak száma viszont 48-ra nőtt

<p>23 százalékkal kevesebb beteg fordult influenzás tünetekkel orvoshoz február 28. és március 6-a között, mint egy héttel korábban - többek között ez derül ki az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb, szerdán közzétett heti jelentéséből.</p>

Ebben az influenzaszezonban a 9. hétig összesen 48 ember halála hozható összefüggésbe a fertőzéssel. A jelentésből az is kiderül, hogy a betegek között nő azoknak az aránya, akiket az influenza B vírus fertőzött meg.

Az OEK jelentése szerint a 9. héten 25 ezerre csökkent az új fertőzöttek száma. Az országban egyedül Fejér megyében nőtt az egy héttel korábbihoz képest 20 százalékkal a betegek száma, de a legtöbb fertőzöttmég mindig Pest megyében volt. Szintén sok még az influenzás Fejér és Békés megyében, viszont már alig van fertőzött Nógrád, Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben. A betegek harmada 15 éven aluli gyermek, 38,6 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt, 23 százaléka a 35-59 évesek, 5,6 százaléka pedig a 60 éves vagy annál idősebb korcsoportba tartozott.

A 9. héten az egy héttel korábbihoz képest 34 százalékkal kevesebb volt a súlyos eset, összesen 174 beteg került kórházba. Közülük 39 fertőzöttnek volt szüksége intenzív ellátásra, azon belül 24-ük még gépi lélegeztetésre is szorult.

Az influenzafertőzéssel összefüggésbe hozható 48 haláleset közül 45 betegnél az influenza A/H1N1 vírusa, 3 betegnél az influenza B vírusa volt a kórokozó. A meghaltak csaknem háromnegyede 60 évesnél fiatalabb volt: két áldozat 5 éven aluli, egy 19 és 34 közötti, 32 a 35-59 évesek korosztályába tartozott. 13 elhunyt volt idősebb 60 évesnél. Az elhunytak 80 százaléka krónikus beteg volt, illetve az influenza szempontjából fokozottan veszélyeztetett csoportba tartozott. Az eddigi információk szerint az elhunytak közül ketten megkapták az influenza elleni védőoltást.

Az igazolt influenza-gyanús minták között egyre több a B vírus: a 9. héten laboratóriumi vizsgálatra beküldött minták közül 73 esetben igazolták az influenzavírusok jelenlétét, amelyek közül 54 A/H1N1, 18 B vírus volt, egy pedig nem azonosított típusú A vírus.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!