Magyarország

2011.03.22. 18:21

Az áfa-csökkentésből kevés jut el a fogyasztókhoz

<p>A tapasztalatok szerint az áfa-csökkentésből kevés jut el a fogyasztókhoz, legutóbb, 2006-ban az ötszázalékos áfa mérséklés után átlagosan alig több mint 1 százalékkal csökkentek az árak - mondta el a Független Hírügynökségnek Madár István, a portfolio.hu elemzője.</p>

A Corvinus egyetem adjunktusa szerint a mostani elképzelésből, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját 5 százalékra csökkentené a Vidékfejlesztési Minisztérium, nem derül ki, hogy kiknek akarnak kedvezni, a fogyasztóknak, a termelőknek vagy a kereskedőknek.

A Népszabadság számolt be keddi számában arról, hogy egységesen az ötszázalékos áfa kulcs alá sorolná az alapvető élelmiszereket a Vidékfejlesztési Minisztérium. A napilap információi szerint "tanulmány" formában már a következő hetekben a kormány elé kerülhet az előterjesztés. A becslések szerint ez 240 milliárd forint kiesést jelentene a költségvetésnek.

Madár István először azt kéne tisztázni, hogy mi a törvényhozó célja, kiket akar támogatni. Ha nincs "felcímkézve", hogy a fogyasztókat, a termelőket vagy a kereskedőket akarja jobb helyzetbe hozni az áfa-csökkentés, akkor valószínűleg azt történik, hogy megindul az osztozkodás az árképzésben. Ekkor pedig - hasonlóan 2006-hoz, amikor 25-ről 20 százalékra vitték le az áfát - a csökkenést alig venné észre a fogyasztó, az árak alig csökkennének. 2006-ban 5 százalék helyett alig több mint 1 százalékkal lettek olcsóbbak a termékek, a termelők és a kereskedők megtartották maguknak a többit.

Másrészről az alapvető termékeket az emberek így is, úgy is megveszik, így az árcsökkenéstől nem nőne számottevően a fogyasztás - magyarázta a szakértő.

Az alacsonyabb árakon megspórolt pénzt a vevők más típusú termékekre költenék, így az alaptermékeket előállító, segítségre váró termelőágazatok nem kerülnek jobb helyzetbe - mondta Madár István. Abban azonban bízhatnak, hogy az áfa-csökkentés hatására, a kisebb mértékű fogyasztásnövekedés mellett magasabb felvásárlási árakat tudnak elérni a kereskedőknél - tette hozzá.

A kereskedők a kis mértékű forgalomnövekedés mellett az áfa-csökkentés miatt nagyobb árréssel tudnak dolgozni - folytatta Madár István. Kérdésre nem tartotta kizártnak, hogy a kereskedelmi szektor az áfa-csökkentéssel lehetőséget láthat a kivetett különadó miatt elvesztett profit visszaszerzésére.

Közvetett adókon keresztül, mint az áfa, nehéz a jövedelmi viszonyokat befolyásolni - foglalta össze az elemző. A kormány, ha támogatná az áfa-csökkentést, azaz lemondana 240 milliárd forintról, annak célzott támogatásokra fordítása többet ér, mintha "otthagyja" a pénzt és a piaci szereplők osztozkodnak rajta - zárta mondandóját a portfolio.hu elemzője.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!