Magyarország

2011.03.04. 18:31

A médiatanács nem ellenőrizheti az írott sajtó kiegyensúlyozottságát

<p>A kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye kizárólag a televíziók, a rádiók hír- és közéleti műsoraira vonatkozik, ezért sajtótermékek esetében a médiatanács azt eddig sem vizsgálhatta és a jövőben sem teheti.</p>

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala (NMHH) Molnár Zsolt szocialista képviselő beadványára válaszolt, aki azt kifogásolta, hogy a budapesti kerületi önkormányzati lapok fideszes túlsúlyúak, emiatt a médiatanácsot eljárás megindítására szólította fel.

A médiahatóság válaszában azt írja, hogy a kiegyensúlyozott, pártatlan és objektív tájékoztatás követelménye csak a televíziók és a rádiók műsoraira, azokon belül is csak a hír- és tájékoztató műsorokra vonatkozik, az írott sajtóra nem. A médiahatóság emlékeztet, hogy az új törvény alapján csak július 1-től vizsgálhat majd írott sajtótermékekben megjelent tartalmakat, de csak olyan fontos alapjogokra vonatkozóan, mint az emberi méltóság tiszteletben tartása, a gyűlöletkeltés tilalma vagy a kiskorúak védelme.

Tehát, foglalja össze válaszát a médiatanács, a törvény írott sajtóra vonatkozó szakaszainak életbe lépése után sem ellenőrizheti majd a sajtótermékek tartalmát a kiegyensúlyozottság szempontjából.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!