Magyarország

2011.03.29. 18:21

A dráguló gyógyszerek teljes listája forintról forintra - Nol.hu

<p>Felkerült kedden a nol.hu-ra annak a több mint 200 úgynevezett kombinált - azaz egy tablettában többféle hatóanyagot is tartalmazó - orvosságnak a neve, amelyek állami támogatása péntektől változik, többnyire csökken.</p>

A honlap munkatársa kiszámolta, hogy ennek következtében az érintett gyógyszerek patikai ára több száz, egyes esetekben több ezer forinttal is drágul. Így például a több mint 300 ezer beteg által használt Tritace nevű vérnyomáscsökkentő egyik kiszerelésének patikai ára a kétszerese lesz, a Diovannak körülbelül ezer forinttal, vagyis a harmadával nő a térítési díja. Ezt jelenleg százezren szedik.

A változások elsősorban vérnyomásra, csontritkulásra, a hormonális rendszerre ható készítményeket érintik, amelyek közül az OEP több tucatnál az ár felére csökkentette a támogatási kulcsot. A nol.hu szerint ezekért biztosan jóval többet kell majd fizetni, hacsak a betegek nem váltanak terápiát, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eddigi egyetlen orvosság helyett ismét kettőt-hármat kell szedniük a vérnyomás vagy a vércukorszint normális szinten tartásához. Az OEP saját számításai szerint ötmilliárd forintot spórol a támogatás-csökkentéssel.

A nol.hu teljes listája itt található: http://www.nol.hu/belfold/a_dragulo_gyogyszerek_teljes_listaja_forintrol_forintra

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!