Magyarország

2011.02.23. 17:53

Visszavonulóban az influenzajárvány

<p>Lecsengőben az influenzajárvány, február 14-20. között csökkent az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma az országban. Körülbelül 47 ezren mentek orvoshoz, 20 százalékkal kevesebben, mint egy héttel korábban. Ebben a szezonban, február 20-ig összesen 25 influenza-megbetegedéssel összefüggésbe hozható halálesetről értesült az ÁNTSZ.</p>

Az elmúlt héten már csak Csongrád megyében emelkedett az orvoshoz forduló betegek száma, Békésben és Hajdú-Biharban nem változott, az ország többi részén pedig csökkent az előző héthez képest - tájékoztatott szerdán az ÁNTSZ. Adataik szerint a legkevesebben Bács-Kiskun, Zala és Komárom-Esztergom megyében mentek orvoshoz. Hevesben, Szabolcs-Szatmár-Beregben, Tolnában és Zalában csökkent legerőteljesebben a fertőzés, ezeken a területeken körülbelül harmadával kevesebb influenzaszerű megbetegedést regisztráltak.

A betegek 30,5 százaléka volt 15 éven aluli gyermek, 40,2 százaléka tartozott a 15-34 éves korcsoportba, 24 százalék volt 35-59 év közötti, 5,3 százalék pedig a 60 év fölöttiek közül került ki.

A jelenlegi szezonban, február 20-ig összesen 25 influenza-megbetegedéssel
összefüggésbe hozható halálesetről értesült az ÁNTSZ, míg február 13-ig még 18 halottról tudtak. Az elhunytak közül 22 betegnél az influenza A(H1N1) vírusát, 3 betegnél pedig az influenza B vírusát mutatták ki az elvégzett vizsgálatok. A meghaltak között volt egy 5 év alatti gyermek, 16-an a 35-59 éves, nyolcan pedig a 60 év feletti korcsoportba tartoztak. A felnőttek közül 22-en küzdöttek egy vagy több krónikus alapbetegséggel, és ebben a szezonban egyikük sem kapott influenza elleni védőoltást.

A kórházi influenzajelentő szolgálat adatai szerint a 7. héten 12 százalékkal csökkent az influenza-, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt kórházi ápolást igénylő betegek száma az előző héthez viszonyítva.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!