Magyarország

2011.02.13. 19:18

Törvényjavaslatot nyújt be az MSZP az új alkotmány elfogadásának szigorúbb feltételeiről

<p>Csak négyötödös parlamenti többséggel lehessen elfogadni az új alkotmány koncepcióját, és magát az alaptörvényt két egymást követő Országgyűlésnek kelljen jóváhagynia kétharmados többséggel - erről nyújt be törvényjavaslatot az MSZP.</p>

Mesterházy Attila az MSZP-frakció vasárnapi ülése után közölte azt is, hogy ismét beterjesztik az új alaptörvény megalkotásához szükséges társadalmi egyeztetéséről szóló indítványt. A pártelnök-frakcióvezető leszögezte: az MSZP csak akkor vesz részt az alkotmányozásban, ha elfogadják javaslataikat, illetve a folyamatot fél év múlva elölről kezdik.

Mesterházy Attila szerint, ha jóváhagynák törvényjavaslatukat, tehát szigorúbb feltételekkel lehetne csak elfogadni az új alkotmányt, a Fidesz bebizonyíthatná, hogy valóban számít az ellenzékre az alkotmányozásban. Hozzátette: ha nem változik semmi, nem kívánnak részt venni az alkotmányozásban, az MSZP csak akkor tér vissza, ha megszavazzák az általuk kért garanciákat. Ha nem szavazzák meg a garanciákat, az MSZP azt kéri, hogy vonják vissza a parlament előtt lévő, az új alkotmány szabályozási elveiről szóló határozati javaslatot, és fél év múlva, megfelelő társadalmi egyeztetés után kezdjék újra a folyamatot.

Mesterházy Attila kérdésre válaszolva elmondta: az alkotmánnyal kapcsolatos 12 kérdést tartalmazó kérdőíven szereplő felvetést, miszerint járjon-e a kiskorú gyermekek után is járjon szavazati jog, nem lehet komolyan venni. Úgy vélte: a kérdőívek szétküldése kommunikációs trükk, figyelemelterelés, és nem helyettesítheti a valódi társadalmi egyeztetést.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!