Magyarország

2011.02.22. 16:28

Megnézheted magad! - interaktív népegészégügyi kampány indul

<p>A túlzott só-, cukor- és zsírbevitel káros hatásaira, az egészségtudatos táplálkozás fontosságára hívja fel a figyelmet az a népegészségügyi kampány, amelyet "Megnézheted magad!" címmel indított útjára Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Nagy Anna kormányszóvivő.</p>

Az érdeklődők fotót tölthetnek fel magukról az internetre, és a tesztet kitöltve szembesülhetnek saját arcukkal, amint a helytelen táplálkozás hatására megváltozik.

Szócska Miklós a tájékoztatón azt mondta: Magyarországon népegészségügyi katasztrófahelyzet van, és kevés szó esik arról, hogy az emberek maguk is tehetnek az egészségükért. Az egészségügyért felelős államtitkárság az interaktív kampánnyal tükröt szeretne tartani, első lépésként szeretné szembesíteni az érdeklődőket azzal, hogy helytelen életmódjuknak milyen súlyos következményei lehetnek.

A kampány arcai a kereskedelmi csatornák ismert személyiségei, a program partnere pedig az origo.hu és az iwiw közösségi oldal. Az iwiw.hu/megnezhetedmagad aloldalon regisztráltak fotót tölthetnek fel magukról, és a tesztet kitöltve szembesülhetnek saját arcukkal, amint az a helytelen táplálkozás hatására megváltozik. Az oldal látogatóit ez a várakozások szerint ösztönzi majd arra, hogy változtassanak életmódjukon.

Magyarországon a felnőtt lakosság csaknem kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, és ez idős korra a nőknél 83, a férfiaknál 76 százalékra nő. Az uniós tagállamok között a nők elhízása szempontjából az első helyen állunk. A magas vérnyomás ma 2,5 millió embert érint itthon. A szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás több mint egyharmaddal, a daganatos megbetegedések aránya pedig 30 százalékkal csökkenthető lenne. A lakosság egészségi állapotának javulásához, a születéskor várható élettartam növeléséhez elengedhetetlen a táplálkozásban jelenlévő rizikótényezők csökkentése.

A tájékoztatás szerint húsvét után a szűrőprogramokkal kapcsolatosan jelentenek be intézkedéseket.
 - Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!